AMSTERDAM - In de zoektocht naar doelpunten besloot Ajax in de korte winterstop liefst negen miljoen euro te investeren in Klaas-Jan Huntelaar. De aanvaller van SC Heerenveen slaagde er in zijn eerste wedstrijd voor Ajax nog niet in zijn waarde te onderstrepen. Het viel hem echter allerminst aan te rekenen. Bij de Amsterdammers haalde vrijwel niemand zijn niveau. Tegenstander NEC bleef daardoor eenvoudig overeind in de ArenA: 1-1.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ajax blijft door het resultaat vooralsnog bungelen in een grote grijze middenmoot die begint bij nummer vier FC Groningen en eindigt bij nummer elf Roda JC. Er zit slechts zeven punten verschil tussen die twee clubs. Ajax heeft na negentien wedstrijden 31 punten, bijna net zoveel als het aantal verliespunten (26) dat de club dit seizoen inmiddels heeft.

'Zwakke wedstrijd'

"Het was een hele zwakke wedstrijd", zei trainer Danny Blind na afloop. De coach liet zijn elftal zondagmiddag in een 3-4-3-formatie spelen, maar zag zijn spelers vooral stuntelen. Ajax mist vertrouwen, straalt geen plezier uit en lijkt nog altijd zoekende naar een speelstijl waarin de spelers wel tot hun recht komen. Blind draagt zijn steentje niet bij door bijna wekelijks van systeem te veranderen.

Teleurstelling Huntelaar

Huntelaar kon zich, mede door het tegenvallende spel van zijn ploeggenoten, niet onderscheiden. "Ik had me er meer van voorgesteld", aldus de spits. "We speelden erg slordig. Het was geen beste wedstrijd. Maar ik zie wel voldoende perspectief. De gekozen speelwijze ligt me in ieder geval goed." Blind verweet zijn aankoop niets: "Gezien de manier waarop we voetbalden, heeft hij redelijk gespeeld. Maar het was dusdanig matig, dat hij er niet meer van kon maken."

Opvallend was ook dat het publiek in de ArenA geen moment achter de ploeg ging staan. Vanaf de eerste minuut werd middenvelder Nourdin Boukhari uitgefloten. Blind noemde het gedrag van de aanhang "schandelijk". Ook in de slotfase, toen Blind zijn ploeg met vier spitsen liet spelen om de 2-1 af te dwingen bleef het doodstil in het Amsterdamse stadion.

De eindstand (1-1) stond al na 12 minuten op het scorebord. NEC begon matig, maar maakte na zes minuten wel de openingstreffer.

Gelijke hoogte

Verdediger Wielaert kopte een corner van Tininho achter doelman Stekelenburg. Ajax leek zich al snel te herstellen van die klap en kwam door een goal van Rosenberg, die door de komst van Huntelaar als een soort valse linksbuiten speelde, weer op gelijke hoogte.

In het vervolg van de wedstrijd zakte het niveau van Ajax echter steeds verder. "We oogden als een ploeg zonder zelfvertrouwen", zei Blind. "We leden onnodig veel balverlies en er was te weinig beweging waardoor het moeilijk was de vrije man te vinden. Ik koos voor 3-4-3 omdat die speelwijze meer vastigheden geeft. Dat is nodig als je het spel wilt maken. Helaas kwam dat er vandaag veel te weinig uit."

Verslagen trainer

Blind maakte in zijn persconferentie een verslagen indruk. Alsof hij ook niet meer weet hoe hij de situatie bij Ajax moet omkeren. Zijn collega Ron de Groot van NEC was in zijn analyse na de wedstrijd, waarschijnlijk onbedoeld, dodelijk voor Ajax: "We speelden, zeker de eerste helft niet goed. We waren onrustig aan de bal en speelden geen goed positiespel. De tweede helft pikten we het iets beter op. In de slotfase, toen Ajax met vier spitsen nog een goal probeerde te forceren, hadden we nog uit moeten lopen. Ook in het uitspelen van die kansen waren we te onzorgvuldig. Er had voor ons meer ingezeten."