ARNHEM - Feyenoord heeft in het Gelredome niet langer last van heimwee naar de Kuip. Voor de eerste keer sinds de opening van de Arnhemse voetbaltempel in maart 1998 stapte de Rotterdamse ploeg als winnaar van het veld. Dankzij een rake kopbal van verdediger Bahia werd Vitesse zondag met 1-0 verslagen. Daarmee kreeg de dappere thuisclub te weinig en het rommelige Feyenoord te veel.

Bekijk video Feyenoord: Modem/ Breedband

Bekijk video Vitesse: Modem/ Breedband

Trainer Erwin Koeman koesterde na afloop van het bar slechte duel de drie punten. "Als je dit soort wedstrijden weet te winnen, dan doe je gewoon mee om de titel", merkte een verslaggever tegen de oud-international op. "Daar heb ik weinig aan toe te voegen", sprak Koeman met een glimlach. "Met 1-0 winnen in een pittige uitwedstrijd geeft vertrouwen."

Geen controle

Toch was er weinig aanleiding voor positieve bespiegelingen in het Rotterdamse kamp. Feyenoord had geen moment controle over de wedstrijd. De titelkandidaat werkte hard, ging ook vol overgave de persoonlijke duels aan, maar miste creativiteit en raffinement om Vitesse stuk te spelen. Vooral in de slotfase van de wedstrijd, toen de Arnhemse ploeg in een alles-of-niets offensief achterin veel ruimte weggaf, ontbeerde Feyenoord het technische en tactische vermogen om het duel "in het slot" te gooien.

"We hebben verzuimd 2-0 te maken", gaf Koeman toe. "Daardoor bleef het tot aan de laatste seconde spannend. Dat was nergens voor nodig. Vitesse speelde na de rust wel agressiever dan ons. Daardoor kwamen we in de problemen, ook omdat de aansluiting op het middenveld niet goed meer was."

Debutant Vlaar

Bij Feyenoord debuteerde nieuwkomer Vlaar (ex-AZ) niet onverdienstelijk in het hart van de defensie. Door de entree van de kopsterke Noord-Hollander verhuisde Greene naar de rechterkant waar hij de geschorste Östlund verving. Er is niet veel fantasie voor nodig om te bedenken dat de Zweedse brokkenpiloot zijn plaats in het basisteam voorlopig kwijt is. Toch wilde Koeman zich in Arnhem niet op een vaste verdedigingslijn, met ook Bahia en Bosschaart, laten vastpinnen.

"We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd hoe we achterin gaan spelen. Je kon zien dat Greene lang niet als rechtervleugelverdediger had gespeeld. Toch hield hij zich prima staande. Ook Vlaar heeft laten zien dat hij voor ons een meerwaarde kan zijn, afgezien van een foutje in de eerste helft. Hij is een goede, jonge, frisse en Nederlandse verdediger."

Hoopgevend debuut Junker

Bij Vitesse ontbraken Hersi en Vreven om disciplinaire redenen. Zij mogen maandag weer bij de groep aansluiten. De Deense aanwinst Junker, die in Arnhem de populaire en succesvolle Amoah (naar Borussia Dortmund) moet doen vergeten, maakte een hoopgevend debuut. Na een uur moest hij aangeslagen naar de kant.

"Conditioneel is hij nog niet in orde", erkende coach Sturing. "Hij liet niettemin leuke dingen zien. Ik weet zeker dat Vitesse aan hem veel plezier gaat beleven. Ik ben ook blij met de rentree van mijn aanvoerder Knopper. Hij was door een knieblessure vier maanden uitgeschakeld. Nu heeft hij karakter getoond door de hele wedstrijd uit te spelen."

Vitesse, dat tot dusver als enige ploeg dit seizoen Feyenoord in de Kuip in bedwang hield (0-0), was volgens Sturing in de eindfase niet scherp genoeg. Dat was zeker waar. Vooral Rojer en ook Junker misten een paar aardige kansen. In de 76e minuut had de thuisploeg pech dat arbiter Van Egmond geen strafschop zag in een duw- en trekpartij van Bahia tegen Benson. Mede daardoor kwam Vitesse er zondag in het donkere Gelredome - het dak was om onbegrijpelijke reden dicht - ietwat bekaaid af.