HAMAR - Een kapotte vriesmachine, een haperend startpistool en een opmerkelijke kledingwissel bij Oranje. Tijdens de eerste dag van het Europees kampioenschap in Hamar praatte iedereen alleen over randzaken, de titelstrijd was slechts bijzaak.

Al na de openingsafstand (500 meter) was er rumoer. De Pool Konrad Niedzwiedzki schreef de ouverture op zijn naam terwijl hij duidelijk te vroeg van start was gegaan. De Nederlandse starter Jan Zwier kon de Oost-Europeaan echter niet 'terugschieten' omdat het startpistool haperde. "Als je wapen niet werkt, kun je nog fluiten. Maar die Noren maakten zoveel herrie dat dat niemand heeft gehoord."

Onze fout

Volgens de Fries hebben de arbiters geen mogelijkheid om de tijd van Niedzwiedzki te annuleren en hem opnieuw naar de start te dirigeren. "Dat zou ook niet eerlijk zijn, het is onze fout", sprak Zwier. Niedzwiedzki legde de 500 meter af in 36,01 seconden.

Oude pakken

Vervolgens baarden de Nederlandse schaatsers opzien door na één afstand de gloednieuwe Nike-pakken in te ruilen voor de oude versie uit 2002. Rijders als Jochem Uytdehaage, Sven Kramer en Moniek Kleinsman waren niet tevreden over het nieuwe 'Swift Skin II', het outfit waarin Oranje normaal gesproken ook zal deelnemen aan de Olympische Winterspelen.

De Oranje-brigade droeg zaterdag het pak voor het eerst in wedstrijdverband. Omdat de prestaties op de 500 meter tegenvielen, besloten de schaatsers direct van kledij te wisselen. "In de breedte is er niet goed gereden", vertelde topsportcoördinator Ab Krook. "Daar kunnen een aantal redenen voor zijn. Dat hoeft niet altijd het pak te zijn. Maar als schaatsers hun oude outfit ook in Hamar hebben, moet je ze de ruimte geven dat te gebruiken."

Kansloos

TVM-coach Gerard Kemkers merkte dat bij zijn pupillen de kwaliteit van het pak een onderwerp van gesprek werd, nadat de tijden op de kortste afstand tegenvielen. "Als iemand er niet in gelooft, is het kansloos", sprak de trainer. Kemkers zelf erkende dat er "twijfel is of dit pak wel sneller is": "De ene na de andere Nederlander schaatste onder de maat. Toen Uytdehaage en Kramer naar het scorebord keken, hadden ze echt zoiets van: Ben ik dat?"

Toch onderstreepte de trainer dat er nog geen harde conclusies kunnen worden getrokken. "Het is een valse start voor deze pakken, maar ik zeg niet: Weg met die pakken."

Vriesmachine

De chaos werd compleet toen de vierde afstand van de dag, de vijf kilometer voor mannen, werd uitgesteld. Wegens een defect in de vriesmachine kon de ijskwaliteit niet stabiel worden gehouden. Na de organisatie op een luid fluitconcert te hebben getrakteerd, trokken de Noorse en Nederlandse schaatsliefhebbers naar de talloze feesttenten en kroegen in Hamar. Of ze nog terugkeren, is de vraag.

Op z'n vroegst om 20.00 uur zaterdagavond wordt het Europees kampioenschap allround in Hamar hervat. De beslissing daarover valt rond half zeven. Het is ook niet uitgesloten dat er op zaterdag in het geheel niet meer wordt geschaatst. In dat geval is de kans aanwezig dat er ook op maandag nog moet worden gereden.