BERLIJN - De wereldvoetbalbond FIFA heeft het openingsgala van het WK voetbal in Duitsland afgelast. Het feest in Berlijn (gepland op 7 juni) zou te veel schade toebrengen aan het veld van het olympisch stadion. Voor het eerst zou het WK voetbal moeten worden geopend met een feest in plaats van met een wedstrijd.

De show was groots opgezet, met onder meer optredens van Peter Gabriel, de Black Eyed Peas, Cheb Chaled en voetbalgrootheden als Diego Maradona en Pelé. De FIFA benadrukt dat het gala is afgelast om louter sportieve redenen, maar dagblad Berliner Zeitung meldt in de krant van zaterdag dat de kaartverkoop tegenviel en de organisatie van het feest het budget van 25 miljoen euro zou overschrijden.

De stad München, aanvankelijk concurrent van Berlijn voor de organisatie, stelde zich vrijdag nog kandidaat voor een alternatief openingsfeest. De FIFA liet echter bij monde van directeur communicatie Markus Siegler weten dat van een verplaatsing geen sprake is. "Het gala is definitief afgelast", aldus Siegler.