ROTTERDAM - Martin Verkerk is de vierde Nederlandse tennisser in het deelnemersveld van het 33e ABN AMRO World Tennis Tournament van 20-26 februari in Rotterdam Ahoy. De 27-jarige Alphenaar heeft besloten voor het grootste Nederlandse tennistoernooi gebruik te maken van zijn beschermde ranking na een gesprek met toernooidirecteur Richard Krajicek. De andere drie Nederlanders kregen een wildcard: Sjeng Schalken, Raemon Sluiter en Peter Wessels.

Van de internationale toptennissers zijn vijf spelers uit de top-12 van de wereldranglijst gecontracteerd. Deze grootheden zijn titelverdediger Roger Federer (Zwi/1), Rafael Nadal (Spa/2), Nikolai Davidenko (Rus/6), Ivan Ljubicic (Kro/9) en Marat Safin (Rus/12).

Andere interessante spelers zijn David Ferrer (Spa/14), Richard Gasquet (Fra/17), Mario Ancic (Kro/21), Gael Monfils (Fra/25), Taylor Dent (VSt/30), Tim Henman (Eng/36) en Paradorn Srichaphan (Tha/50). De winnaar van het toernooi verdient 147.000 euro.

Schouderoperatie

Martin Verkerk is in de laatste fase van zijn herstel van een dubbele schouderoperatie. De voorbereiding op het tennisjaar is doorkruist door de ziekte van Pfeiffer. De finalist van Roland Garros 2003 aasde lang op een wildcard voor het ABN AMRO WTT in Rotterdam, omdat hij zijn beschermde ranking wilde gebruiken voor de grandslams en de Masters Series.

Krajicek vond het toch beter dat Verkerk zijn beschermde ranking zou aanspreken en gaf de wildcards aan drie andere Nederlanders: Sluiter als locale favoriet, Schalken voor zijn lange staat van dienst en Wessels als winnaar van een speciaal kwalificatieduel tegen de tiener Antal van der Duim.

Afspraken

In een gesprek met Krajicek heeft een financiële vergoeding Verkerk overgehaald in Rotterdam te spelen. Hoe hoog het bedrag was werd niet bekend gemaakt. "We hebben afspraken met elkaar gemaakt", zei Krajicek woensdag in Rotterdam bij de presentatie van het deelnemersveld. "Ik ga er vanuit dat hij blij is om in het grootste indoortoernooi te spelen. Het is een deel van zijn comeback, misschien wel de start."

De 33e editie van het Rotterdamse indoortoernooi, dat vorig jaar een toeschouwerrecord boekte met 108.000, krijgt dit jaar de concurrentie van twee andere grote evenementen: de achtste finales Champions League met Ajax en PSV plus de Olympische Winterspelen in Turijn. Krajicek zei er geen last van te ondervinden. "Het enige dat we doen is de finale met een half uur vervroegen naar half twee 's middags. De kaartverkoop verloopt uitstekend en door die evenementen denk ik dat alle mensen met zoveel sport helemaal 'in de sport' zijn. We zullen daarvan profiteren."