ASSEN - Schaatsster Marianne Timmer is zondag in Assen Nederlands sprintkampioene geworden. Ze veroverde de titel voor de achtste keer. Bij de NK won Timmer niet één afstand. De afsluitende kilometer werd gewonnen door Barbara de Loor.

Na Timmer kwamen in het eindklassement Sanne van der Star, Annette Gerritsen en Marieke Wijsman. Dit viertal gaat, normaal gesproken, naar de over twee weken in Thialf te houden wereldtitelstrijd.

Wijsman

Marieke Wijsman heeft zondag bij de nationale titelstrijd sprint in Assen de skate-off gewonnen van Frouke Oonk. Ze was de sterkste in het klassement over twee 500 meters.

De inzet van het duel was de vierde plek voor Nederland op de kortste afstand bij de Olympische Winterspelen. Of Wijsman daadwerkelijk in Turijn aan de start verschijnt is desondanks hoogst twijfelachtig. Ook Wieteke Cramer, Sanne van der Star en Barbara de Loor kunnen zich naast de al aangewezen schaatssters nog plaatsen voor Spelen.

Totaal

Als twee van deze drie daarin slagen laat de KNSB de vierde positie op de 500 vallen, omdat anders meer dan het toegestane totaal van tien Nederlandse schaatssters in Turijn aanwezig zou zijn. Daarnaast moet Wijsman voor NOCNSF ook nog vormbehoud tonen.

Er volgen nu nog drie skate-offs. Gerard van Velde versus Jacques de Koning (500), Barbara de Loor tegen Paulien van Deutekom (1000) en Simon Kuipers tegen Rhian Ket (1500). Cramer en Van der Star moeten nog vormbehoud tonen.