ASSEN - Voor de tweede achtereenvolgende keer kent de nationale titelstrijd sprint voor de vaderlandse schaatsers een sensationeel verloop. Na de eerste dag van de Assense loterij op ijsbaan De Smelt heerst vooralsnog Stefan Groothuis, die nota bene aanvankelijk niet eens had willen meedoen. Vorig jaar vielen favorieten als Erben Wennemars en Beorn Nijenhuis.

Groothuis won zaterdag met overmacht de kilometer. Op zijn eerste 500 meter in twee maanden was hij eerder op de dag aardig in het spoor van de favorieten gebleven.

Nijenhuis

Schaatser Beorn Nijenhuis won bij de nationale titelstrijd sprint zaterdag in Assen de 500 meter. De tijd van de TVM'er was 36,70.

Op de tweede plaats eindigde titelverdediger Gerard van Velde, voor Jacques de Koning. Het podium bestond daarmee geheel uit pupillen van coach Kosta Poltavets. Erben Wennemars, wereldkampioen sprint, werd zesde.

Jan Bos, die niet deelneemt, is al aangewezen voor de wereldtitelstrijd. Wennemars en Nijenhuis hebben een beschermde status. Er gaan vier Nederlanders naar het WK, over twee weken in Heerenveen. Simon Kuipers, groot favoriet, ontbreekt wegens een blessure.

Wennemars

Opvallend is de lage klassering voor Erben Wennemars. De wereldkampioen, zesde op de kilometer, staat in het klassement niet bij de topdrie. Gerard van Velde werd tweede op de 1000 meter, voor Beorn Nijenhuis.

Vrouwen

Het opvallendste feit na dag één van het nationaal kampioenschap sprint voor schaatsende vrouwen in Assen was dat Marianne Timmer na twee afstanden niet de leiding heeft. De tweede verrassing was dat Sanne van der Star wel de nummer één is.

Van der Star won de 500 meter en legde daarmee de basis voor haar (voorlopige) succes. "Ik had dat eerlijk gezegd ook niet verwacht", bekende de jeugdige Rijpweteringse naderhand. "Hoe vaak wordt Timmer nu door een landgenote op de 500 verslagen?"

Tijdens de wereldbeker van Inzell deed Van der Star enkele weken geleden ook al van zich spreken. Ze won drie (bronzen) medailles, zij het in een veld dat niet echt representatief te noemen was. Op het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf werd ze vervolgens derde op de sprint. Ogenschijnlijk voldoende voor de Winterspelen, maar NOCNSF wil nog vormbehoud zien.

Wereldtitelstrijd

Dat moet ze nu tonen op de wereldtitelstrijd, over twee weken in Heerenveen. "Mijn voornaamste doel hier is daarom me voor dat evenement te plaatsen. Ik lig op schema, maar er komt nog een dag." Drie tickets zijn te verdelen, aangezien Timmer al is aangewezen. Ondanks een wat tegenvallend optreden op de eerste dag hoeft de titelverdedigster zich daarom geen zorgen te maken.

Voor Timmer is het NK niet echt een 'piekmoment'. Ze werd tweede op de 500 en slechts vijfde op de kilometer. In het klassement is ze nu tweede. Als nummer drie en vier maken vooralsnog Margot Boer en Barbara de Loor de meeste aanspraak op de WK-tickets. Annette Gerritsen, genomineerd, staat vijfde.

De Loor

Barbara de Loor, die wegens ziekte het OKT de mist zag ingaan, won de kilometer. Onder moeilijke omstandigheden komt ze meestal goed uit de voeten, zie haar wereldtitel op de 1000 meter op de sneeuwpiste van Inzell eerder dit jaar. Voor De Loor in elk geval een hoopgevend resultaat met het oog op de skateoff komende vrijdag tegen Paulien van Deutekom, met als inzet een ticket voor Turijn.