Heerenveen wint barre wedstrijd van Ajax

HEERENVEEN - Klaas Jan Huntelaar speelde vrijdagavond een hoofdrol in de wedstrijd tegen Ajax. Zijn huidige ploeg Heerenveen won het duel met 4-2. Huntelaar scoorde één keer en stond aan de basis van twee andere goals. Over twee dagen is hij echter in dienst van de Amsterdammers die hem onlangs voor negen miljoen euro overnamen van Heerenveen. "Dit was voor mij een onvergetelijke avond", aldus de spits.

Na de pauze liep Heerenveen uit naar 4-0 door goals van Hanssen en opnieuw Samaras. In de slotfase kwam Ajax nog terug tot 4-2.

Heitinga maakte in de 79e minuut de 4-1. Galasek schoot in blessuretijd vanaf elf meter de 4-2 binnen. Heerenveen beëindigde het duel met tien man omdat Bosvelt na enig duw en trekwerk zijn tweede gele kaart kreeg.

Overwinning

Klaas Jan Huntelaar heeft zijn nieuwe werkgever Ajax vrijdagavond onomstotelijk aangetoond dat hij een goede aankoop is. De spits van Heerenveen, die na de winterstop naar Amsterdam verhuist, maakte in het pikante duel tussen Heerenveen en Ajax de 2-0 en bereidde de 1-0 en 3-0 voor. In barre weersomstandigheden stond hij daardoor aan de basis van de overwinning van de thuisploeg.

Bijzonder

Niet alleen de pikante situatie rond zijn overgang naar Ajax speelde een rol in die constatering. Door hevige sneeuwval was het veld in Friesland amper bespeelbaar: "De sneeuw, de uitslag, mijn overgang; al die zaken maakten het een heel bijzondere wedstrijd", aldus Huntelaar.

Druk

"Voor mijzelf is het een mooi afscheid en voor SC Heerenveen ook. We zijn weer wat dichter bij Ajax gekomen. Dat het voor mij als Ajax-voetballer niet goed is? Daar denk ik misschien op 8 januari, als ik me in Amsterdam ga melden, over na. Nu niet." De nuchtere aanvaller zei zich niet bijzonder druk te hebben gemaakt over het duel tegen zijn aanstaande werkgever.

"Ik heb me niet anders dan anders voorbereid. Mijn neefje is langs geweest de afgelopen dagen. Dat was wel gezellig. Maar ik wilde gewoon mijn eigen dingen doen. Daarom heb ik de laatste dagen ook niet met de pers gesproken. Dat ik scoor is een persoonlijk succes. Het is mooi dat ik een publiekswissel kreeg. Zo heb ik mooi afscheid kunnen nemen."

Sneeuw

Dat de wedstrijd tussen Heerenveen en Ajax doorging was al een wonder. Een uur voor de aftrap begon het in Heerenveen aarzelend te sneeuwen, maar na een klein kwartiertje nam de sneeuwval toe en kleurde het veld in Friesland langzaam wit. Vlak voor aanvang werden de lijnen met sneeuwschuivers weer zichtbaar gemaakt en liet scheidsrechter Wiedemeijer het duel tegen de verwachting in gewoon beginnen.

Geluk

Gedurende de hele wedstrijd bleven de mannen met de sneeuwschuivers in de weer om de zijlijnen vrij te houden, waardoor er in ieder geval een zichtbaar afgebakend speelveld overbleef. De oranje bal zorgde ervoor dat ook de 20.500 toeschouwers nog iets van de wedstrijd meekregen. Het voetbal werd allengs minder op de steeds moeilijker bespeelbare mat. Door het barre weer kregen toeval en geluk een steeds grotere vat op de wedstrijd, die een prachtig afscheid van spits Huntelaar werd.

Hansson

De spits van de Friezen tekende onlangs een contract bij de Amsterdammers en is na de winterstop Ajacied. In zijn laatste duel voor eigen publiek beloofde hij de Friese fans twee afscheidsdoelpunten. Dat werd er uiteindelijk één. Vlak voor rust kopte hij een corner van Yildirim prachtig achter doelman Stekelenburg. Even daarvoor stond hij aan de basis van de 1-0. Hij bracht Hansson in stelling, die de lat trof. In de rebound werkte Samaras de bal over de lijn.

Assist

Aan de hand van Huntelaar won SC Heerenveen vrij uiteindelijk vrij eenvoudig van Ajax, dat de laatste maand aan een opmars in de eredivisie werkte. De Amsterdammers wonnen vier keer op rij, maar liepen in Heerenveen traditiegetrouw tegen een nederlaag aan. Ajax won in 2002 voor het laatst in Friesland. Dat uitgerekend Huntelaar aan de basis stond van het verlies, zal voor gemengde gevoelens hebben gezorgd in het Amsterdamse kamp, want ook de assist voor de 3-0 van invaller Hanssen kwam van zijn voet.

In Samaras heeft Heerenveen inmiddels een opvolger voor Huntelaar in huis. De Griek speelde in de barre weersomstandigheden een prima wedstrijd en beloonde zijn spel met twee treffers. In de 77e minuut tekende hij voor de 4-0. Pas in de slotfase deed Ajax via Heitinga en Galasek (strafschop) nog wat terug.

Achterstand

Met de 4-2 krijgt een rommelig verlopen eerste seizoenhelft een passend slot. De Amsterdammers hadden afstand kunnen nemen van Heerenveen, maar voelen inmiddels de hete adem van de Friezen weer in de nek. Op de ranglijst is het verschil na vrijdagavond slechts één punt. Op koploper PSV hebben de Amsterdammers al 12 punten achterstand.

De gemengde gevoelens waren na het duel voor Ajax. De club heeft de topscorer van Nederland in huis gehaald (17 doelpunten), maar had de laatste wedstrijd van het jaar waarschijnlijk liever winnend hebben afgesloten. Huntelaar was toch al vastgelegd.

Tip de redactie