Winterse weelde voor Heracles

ALMELO - Wat een sneeuw en wat een weelde. Heracles heeft het eerste half jaar in de eredivisie afgesloten met een eclatante zege (3-1) op Vitesse. Bij rust was het al 3-0. Grote man: Hirayama. Der 20-jarige Japanner kopte zelf halverwege de eerste helft de 1-0 binnen en bereidde daarna twee treffers voor. Tamerus had maar voor het intikken en inknikken.

Onvoldoende inzet. Een coach is er altijd bang voor. Zeker een type als Sturing. Zonder bezieling kom je bijna nergens. Heracles begreep dat in het Polman-stadion, een vrieskist waar het kunstgras met een speciaal antivries was behandeld om voetbal mogelijk te houden. De Almeloërs, nog zonder de geblesseerde Hoogma, vlogen er wel in, terwijl bij Vitesse de winterstop al leek ingetreden. Het leidde niet tot hartverwarmend voetbal, wel tot het gewenste resultaat.

Ijsbaan

"Vooraf zei ik al dat de ploeg die mentaal het best met de omstandigheden kon omgaan de meeste kans had hier te winnen. Dat was onze tegenstander. Heracles speelde op een voetbalveld, wij op een ijsbaan. Dat lag aan ons. Zij waren veel scherper en bluften ons af in de duels", was de terechte analyse van Sturing.

Hirayama, fysiek sterk, goed aan de bal en opvallend snel, ging voor in de strijd en had als eerste succes. Het wonderkind uit Fukuoka, moeilijk te bespelen voor Dingsdag en Knol, kopte een voorzet van Höocher schitterend binnen. Wapenaar had geen enkele kans. Zoals even later ook op de inzetten van Tamerus van dicht bij. De echte felicitaties golden Hirayama.

Sturing probeerde wel bij te sturen met Benson voor Hersi en Gluscevic voor Amoah, die dinsdag in Arnhem gelukkig al afscheid had genomen van zijn supporters. Veel beter werd het er niet van.

Frommelgoal

Heracles bleef in de steeds wittere wereld - de 'Zamboni in de rust hielp weinig - gemakkelijk overeind en had zelfs verder uit kunnen lopen. In de slotfase drongen de Arnhemmers nog wel aan. Verder dan een schot van Swerts tegen de lat en een frommelgoal van Benson kwamen ze niet.

Risico

"Toen had het met voetbal al niets meer te maken", vond ook Heracles-coach Bosz. Zeer te spreken was hij over de eerste helft en over zijn assistent Krüzen, die met het plan was gekomen met slechts drie verdedigers te spelen. "We kunnen tegen Vitesse, met veel goede en snelle spelers, achteruit lopen of ze bij de strot grijpen en vast te zetten. Dat grote risico hebben we genomen, met een fantastische uitslag. Opportunisme met karakter, in een cruciale wedstrijd. Daardoor hebben we nu meer punten dan ingecalculeerd. 2005 Was een goed jaar."

NUwerk

Tip de redactie