Rooy en Bekx afgekeurd voor woestijnrally

LISSABON - De Dakar Rally duurde nog nooit zo kort voor Jan de Rooy. De Franse organisatie keurde zijn DAF-truck vrijdag definitief af en gaf de 62-jarige transportondernemer uit Son geen toestemming om zaterdag van start te gaan in zijn twaalfde rally.

Het doek viel niet alleen voor Jan, maar ook voor zijn zoon Gerard en voor twee andere Nederlanders, die met een DAF het avontuur wilde aanvangen: Hans Bekx en Marcel van Vliet. De organisatie constateerde bij alle trucks kleine aanpassingen waarvoor niet het vereiste stempel aanwezig was.

Bumper

Hans Bekx reisde al met gemengde gevoelens af naar startplaats Lissabon voor zijn achtste Dakar Rally. Vorig jaar werd hij op de slotdag van de tweede plaats in het klassement geschrapt. Ook toen keurde de jury zijn rallytruck af; op de wagen was een kunststof bumper gemonteerd, terwijl een stalen verplicht was.

Sollen

In de Portugese hoofdstad begon het donderdag al te schemeren voor Bekx. De auto mocht niet door de keuring. De internationale automobielfederatie FIA achtte de papieren met de technische gegevens niet in orde. Vrijdag was er langdurig beraad, maar de slotsom gelijk: "Het is elk jaar wel wat. De ene keer vinden ze iets wel goed, de andere keer niet. Ze sollen met je", zei de Brabander.

Huis

"Onze auto is begin december goedgekeurd. Er is iemand van de FIA die ons zo de stempels kan geven. Maar die man staat ergens op een skipiste en mag van zijn vrouw niet weg. Het is mijn volstrekt onduidelijk waarom ze zo moeilijk doen. Ik weet het gewoon niet. Ik weet wel dat het over is en dat we naar huis gaan." Of ze hem ooit nog terugzien in de rally?

"Ik ben nu te emotioneel om daar antwoord op te geven, Ik moet vanavond hier een heel team opvangen. Iedereen is vreselijk teneergeslagen. Het interesseert die mensen van de organisatie geen bal dat wij maanden bezig zijn geweest om ons op de rally voor te bereiden." Jan de Rooy had in Brabant al een slecht voorgevoel. Eind december kreeg de ervaren rot, die al drie keer het vrachtwagenklassement won, bericht dat de organisatie niet akkoord ging met wijzigingen aan de truck.

Machteloos

"Het slaat nergens op. Het zijn kleine dingetjes die ze nota bene met haar eigen reglementen kan ondervangen. Maar blijkbaar is hier de organisatie groter dan het evenement. Als deelnemer sta je machteloos." Hij geloofde vooraf al niet dat het in Lissabon zou goed komen.

Toch vertrok het konvooi van drie wedstrijdtrucks en twee assistentiewagens naar Portugal. Zelfs een jurist ging mee. "Op een paar stempeltjes loopt het dan spaak. Het is te gek voor woorden. Ik ga nu geen ongenuanceerde dingen roepen en dus ook niet dat dit de laatste keer was. Maar ik ga er wel heel goed over nadenken."

NUwerk

Tip de redactie