Feyenoord haalt uit

ROTTERDAM - Met geloof en hoop gaat Feyenoord het nieuwe jaar in. De Rotterdamse ploeg is nog lang niet de stabiele formatie die trainer Erwin Koeman voor ogen heeft. Dat bewees de eerste helft van de wedstrijd donderdagavond tegen Willem II (6-1) eens te meer. Maar de achterstand van slechts één punt op koploper PSV, dat tegen FC Twente stagneerde (1-1), biedt hoe dan ook perspectief.

De manier waarop Feyenoord aan de laatste competitiewedstrijd van 2005 begon, beloofde niet veel goeds. De Rotterdamse ploeg gaf Willem II alle gelegenheid om te voetballen. De tobbende Tilburgers wisten zich evenwel geen raad in balbezit.

Ergernis

Na een kwartier klonken de eerste fluitconcerten in de uitverkochte Kuip nadat de bal eindeloos in de Rotterdamse verdediging was rondgespeeld. Coach Koeman ergerde zich eveneens mateloos aan het zielloze knoeiwerk van zijn manschappen. Meer dan eens meldde hij zich druk gebarend aan de rand van het veld om zijn ploeg, die op tweede kerstdag tegen AZ nog zo flitsend begon (2-0 na acht minuten), een beetje op te peppen.

Kuijt

Aanvoerder Kuijt leek aanvankelijk te delen in de malaise. De karaktervolle spits, die in de voorgaande drie duels niet tot scoren kwam, miste in de eerste helft een handvol halve en hele kansen. Op slag van rust bevrijdde de Katwijker alsnog Feyenoord en zichzelf. Met dank aan de slecht dekkende Agustien en de passieve doelman Zois kopte Kuijt raak uit een hoekschop van De Guzman, 1-0.

Na de pauze was Ono (voor Östlund) weer eens bij Feyenoord te bewonderen, wellicht voor de laatste keer. De blessuregevoelige Japanse international was door een voetbreuk bijna drie maanden uit de roulatie. Tijdens de korte winterstop wil hij verhuizen naar een andere club, in zijn vaderland of in Engeland.

Passie

Door meer passie liep Feyenoord na de rust simpel weg van het kleurloze Willem II. Pardo, Kalou (twee) en Kuijt (twee) voerden de score op. De laatste bracht zijn competitietotaal op veertien. Reuser trof tussendoor met een fraai, diagonaal afstandschot doel voor de Tilburgers (3-1). Met de elfde nederlaag in de laatste dertien wedstrijden sloot Willem II het treurige jaar af.

Nacompetitie

De Tilburgers stevenen rechtstreeks af op de nacompetitie. Met het verwijderen van Redan en Bobson uit de selectie eerder deze week, wegens mentale en fysieke tekortkomingen, gaf de technische leiding nog wel een moedig signaal af. Maar de sportieve en financiële mogelijkheden in Tilburg zijn vooralsnog te beperkt om in 2006 een snel Brabants herstel te verwachten.

NUwerk

Tip de redactie