EINDHOVEN - PSV gaat als nummer één van de eredivisie de winterstop in. De manier waarop de Eindhovense club donderdag de korte winterpauze bereikte, zorgde in Eindhoven voor een wrange bijsmaak. In de afsluitende wedstrijd - de laatste van het jaar - voor eigen publiek werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen FC Twente. Desondanks is PSV voor de seizoenshervatting halverwege januari niet meer te achterhalen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De wedstrijd tegen Twente stond niet op zich. Ook afgelopen weekeinde speelde het elftal van Guus Hiddink al allesbehalve groots tegen NEC in Nijmegen. Zondagmiddag bleef het matige spel van PSV nog zonder gevolgen, omdat NEC verzuimde te profiteren van het slechte optreden van de landskampioen. Donderdagavond was PSV optisch wat beter, maar ontbrak het vernuft om FC Twente van een gelijkspel af te houden.

"Ik heb niet echt een verklaring voor ons spel", zei Hiddink na afloop. "Maar het is mij wat te eenvoudig om te zeggen dat we toe zijn aan de winterstop. En als het al zo zou zijn, moet je dat niet zeggen. We speelden te snel te opportuun en we scoorden ook niet groots in de creativiteit vanavond. In de beker hadden we het een paar dagen geleden relatief eenvoudiger. Dan weet je dat een tegenstander zich niet twee keer zo wil laten wegzetten."

Bekertoernooi

Vorige week ontmoetten de clubs elkaar al in de Gatorade Cup, het nationale bekertoernooi. PSV won dat treffen vrij eenvoudig met 3-0. Op het oog moeiteloos, de manier waarop de Brabanders dit seizoen al meer wedstrijden tot een goed einde brachten. Ook dinsdagavond leek PSV op die manier te willen spelen: vanuit een gesloten organisatie wachten op een kans om één van de watervlugge spitsen in stelling te brengen.

Het elftal van Guus Hiddink controleerde de wedstrijd, voetbalde tot aan het vijandige zestienmetergebied behoorlijk, maar slaagde er voor rust niet in om échte kansen af te dwingen. Wel waren er enkele mogelijkheden, maar PSV strandde keer op keer op de defensie van FC Twente. De Tukkers konden zich slechts met moeite aan het overwicht van PSV ontworstelen, maar haalden desondanks de rust met een 1-0 voorsprong.

Bakircioglu

In de 40e minuut leek de verdediging van PSV even van de wijs gebracht door een vermeende uitbal. De Zweed Bakircioglu reageerde attent en schoot vanaf de rand van het strafschopgebied tegendraads binnen: 1-0. PSV-coach Hiddink greep in de rust hard in. Hij haalde Addo en Beasley naar de kant en bracht met Väyrynen en Farfan fris bloed binnen de lijnen. Cocu zakte een linie, maar schoof bij balbezit consequent door naar het middenveld.

Het overwicht dat PSV door die nieuwe spelwijze creëerde leidde in de 69e minuut tot de gelijkmaker, nadat Farfan vier minuten daarvoor al de lat had geraakt. Uitgerekend Cocu tekende voor de gelijkmaker, nadat Vennegoor of Hesselink vanuit de draai op de vuisten van doelman Boschker schoot. De rebound kwam vervolgens op de voet van de routinier: 1-1. Lamey schoot even later nog vol op de kruising, maar veel verder kwam het creativiteitsarme PSV niet donderdag.

Smetje

Hiddink: "Een smetje op een verder goede eerste seizoenshelft waarin we staan waar we wilden staan. Zo'n laatste wedstrijd blijft echter hangen. We moeten de winterstop benutten om fris te worden en in januari weer goed te starten."