HEERENVEEN - Marianne Timmer is donderdag in Thialf bij het OKT nationaal kampioene op de 500 meter geworden. Ze won de afstand twee keer. Achter Timmer volgden in het klassement over beide ritten Annette Gerritsen, Sanne van der Star en Marieke Wijsman.

Nederland mag vier schaatssters inschrijven voor de Olympische Spelen. Timmer gaat zeker, ongetwijfeld ook Gerritsen. De overige twee zijn nog afhankelijk van enkele andere factoren. Vrijdagavond valt daarover in eerste instantie de beslissing. Frouke Oonk, die als vijfde eindigde, was de enige die naast Timmer een nominatie had.

Timmer was met name verheugd over haar tweede rit van de dag. Ze reed haar beste tijd ooit (38,43) in Thialf. "Met het oog op het naderende wereldkampioenschap in deze hal is dat een mooi perspectief", zei ze.

Verrassend was Timmers titelprolongatie niet. Hoopgevend noemde ze het wel. "De rest gaat steeds harder. Om nummer één te blijven mag ik niet verslappen. De nieuwe lichting komt er aan. Het moet elk jaar toch maar weer gebeuren." Eerder in de week miste Timmer de olympische kwalificatie op de 1500 meter. Vrijdag rijdt ze nog op de kilometer. "Normaal gesproken mag ik daarop geen problemen krijgen. Maar het moet altijd toch nog maar even gebeuren."