Geblesseerde Kuipers baalt gigantisch

HEERENVEEN - Terwijl zijn concurrenten zich op de ijsbaan van Thialf warmdraaiden, pakte de favoriet op z'n hotelkamer de koffer in. Voor Simon Kuipers was het olympisch kwalificatietoernooi donderdagochtend afgelopen, nadat artsen een spierscheurtje in de lies hadden geconstateerd.

De 23-jarige Spaarndammer liep de kwetsuur op bij de start van de eerste 500 meter, woensdag. Direct na het pistoolschot voelde de sprinter van PostcodeLoterij dat het mis was. Kuipers volbracht desondanks de afstand - zegevierde zelfs - maar moest zich voor de tweede omloop afmelden. "Ik zei gelijk tegen Jac: Die is in puin." In de week voor Kerst had Kuipers ook al last van zijn lies gekregen. Na een paar dagen rust waren die klachten verdwenen.

Pech

"Deze blessures staan los van elkaar", verduidelijkte coach Jac Orie. "Simon heeft nu last op een andere plek. Dit is pure pech." Stilletjes hoopte Kuipers dat een goede nachtrust voor een wonder zou zorgen. Maar de volgende ochtend maakte een arts een einde aan die mogelijkheid. Een MRI-scan, gemaakt in het ziekenhuis van Ede, toonde het scheurtje aan. "Dit is verschrikkelijk", somberde de Noord-Hollander.

Uiterlijk onbewogen deed hij in het Tjaarda-hotel, op een steenworp afstand van Thialf, zijn verhaal. Maar wie in de ziel van Kuipers kon kijken, zou een zwaar aangeslagen persoon zien. "Misschien zie je 't niet aan de buitenkant, maar ik baal echt gigantisch. Ik ben heel erg verdrietig geweest."

Supernominatie

Voor de 1500 meter kon hij zich beroepen op een zogenoemde supernominatie, waardoor de sprinter mag deelnemen aan een skate-off. Op de kilometer is Kuipers echter definitief uitgeschakeld. "Ik kon in Turijn gewoon meedoen voor de prijzen. Die gasten kan ik allemaal aan." De pupil van Jac Orie wil vanaf nu alleen maar vooruitkijken.

Hij heeft twee weken de tijd om te herstellen, want op 13 januari staat de skate-off gepland. Volgens de artsen moet de sprinter in dat tijdsbestek weer fit kunnen zijn. "Je kan wel blijven treuren, maar dat heeft geen zin", sprak de pechvogel. "Vanavond, als ik voor de televisie zit, zal ik het wel weer even moeilijk krijgen. Maar vanaf dat moment moet de knop om."

NUwerk

Tip de redactie