Uytdehaage niet op 10 km

HEERENVEEN - Jochem Uytdehaage heeft zich donderdag teruggetrokken voor de 10.000 meter van het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf. De TVM'er verspeelt daarmee de kans op deze afstand te starten bij de Winterspelen in Turijn.

Uytdehaage, die eerder de kwalificatie op de 5000 meter miste, won vier jaar geleden in Salt Lake goud op de 10.000 meter. Op het OKT start hij vrijdag nog op de 1500 meter. Daarop heeft hij een laatste kans deelname aan de Winterspelen af te dwingen.

Snelheid

Coach Gerard Kemkers sprak van een "vreselijke domper." Zijn toelichting: "Jochem is fysiek niet goed hersteld van de 5000 meter. Ook is hij qua gezondheid niet helemaal fit. Verder moeten we eerlijk zijn. Het lange werk loopt momenteel niet lekker. Wat snelheid betreft staat hij er beter voor. Daarom richten we ons nu volledig op de 1500."

Genieten

Een kleine vier jaar geleden was Uytdehaage de koning van de Olympische Spelen van Salt Lake City. Hij won goud op 5- en 10 km alsmede zilver op de 1500. Nu staat zijn afvaardiging naar Turijn op de tocht. Kemkers: "Alles gaat vrijdag uit de kast. Ons doel is en blijft kwalificatie voor Turijn. Als dat niet lukt, pas dan kijken we of er nog een troostprijs inzit in de vorm van de Europese titelstrijd allround." De problemen van zijn kopman van weleer grijpen Kemkers aan. Zo zit hij in elkaar, legt hij uit. "Vier jaar geleden in Salt Lake deed onze ploeg het geweldig, maar in gedachten zat ik ook vaak bij de mensen die thuis waren gebleven. Ik moet er meer van genieten.

Verwachtingen

Het gaat hier op het OKT namelijk fantastisch met onze overige schaatsers." Vier schaatsers van TVM hebben zich in Thialf deze dagen volgens Kemkers al aangediend als serieuze gegadigden voor medailles in Turijn. Carl Verheijen en Sven Kramer bij de stayers, Ireen Wüst als tweevoudig nationaal kampioene. "En zet Renate Groenewold ook maar vast in dat rijtje", zegt Kemkers. "Met haar gaat het ook voortreffelijk. Bovendien heb ik van onze sprinters eveneens hoge verwachtingen."

Tip de redactie