Verheijen ingetogen winnaar in Thialf

HEERENVEEN - Ingetogen vierde Carl Verheijen dinsdag in Thialf zijn nationale titel op de 5000 meter. Zijn grootmoeder was twee dagen voor het olympisch kwalificatietoernooi overleden. "Dat neemt niet weg dat ik blij ben met mijn prestatie." Voorlopig is Verheijen één van de smaakmakers van het seizoen.

Daar had hij de afgelopen 48 uur minder bij stilgestaan. "Haar overlijden kwam niet onverwacht. Ik heb goed afscheid van haar kunnen nemen. Ze was 89, een mooie leeftijd. Toch heeft het me wel even uit balans gebracht." Wel starten was geen punt van discussie. "Zij wilde dat ik hier hard zou rijden. Daar heb ik ook geen moment over getwijfeld. Ze heeft me altijd op de voet gevolgd, ook op de baan. Wel was ik wat meer gespannen dan normaal. Je weet niet wat je lichaam doet met dergelijke zaken." De 6.17,58 van Verheijen in Thialf mocht er zijn. De TVM'er is bezig aan een topseizoen. Goede prestaties in de World Cup, een wereldrecord op de 10.000 meter, bijna een wereldrecord op de 5000.

Hoog basisniveau

"Ik mag spreken van een fantastisch seizoen. Tot nu toe. Er is sprake van een hoog basisniveau. Met dank aan mijn coach, Gerard Kemkers." Ploeggenoot Sven Kramer volgde in zijn spoor. Tweede werd de wereldkampioen junioren in 6.18,78. Hij mocht er niet over klagen.

"Het is goed", sprak Kramer. Hij wilde het niet als excuus gebruiken, maar fit was hij niet. Een blessure aan de rug weerhield hem wellicht van een betere prestatie.

Kramer had niet overwogen zich terug te trekken. "Ben je gek, dan had ik een skateoff moeten rijden op het moment dat in Hamar het EK allround plaatsvindt." Ook Verheijen heeft dat toernooi, enkele weken voor de Spelen, op zijn lijstje staan. "Ik denk dat de ideale weg naar Turijn via Hamar loopt."

Bob de Jong

Nummer drie die zich plaatste op de 5000 meter voor Turijn 2006 was Bob de Jong. Ook dat was volgens verwachting. "Ik kwam hier niet met megazelfvertrouwen, maar ik geloofde er wel in. Op de trainingen ging het goed. Toch heb je de echte bevestiging in een wedstrijd nodig. Die is er vandaag gekomen. Nu is het een kwestie van verder uitbouwen op weg naar de Spelen."

Uytdehaage

Jochem Uytdehaage kan in Turijn zijn olympische schaatstitel op de vijf kilometer niet verdedigen. De kampioen van Salt Lake City wist zich dinsdag tijdens het olympisch kwalificatietoernooi niet te plaatsen. Uytdehaage eindigde als zesde. Ook toppers als Gianni Romme en Rintje Ritsma sneuvelden.

NUwerk

Tip de redactie