Ajax vervolgt inhaalrace (video)

AMSTERDAM - Aan de hand van Rosenberg en Charisteas vervolgde Ajax dinsdagavond de inhaalrace op de beste drie ploegen van de eredivisie. Beide centrumspitsen tekenden voor de drie Amsterdamse doelpunten in de gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Groningen, dat pas in de laatste tien minuten met twee treffers van zich liet horen: 3-2. Ajax boekte tegen FC Groningen de vierde competitiezege op rij.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Rosenberg en Charisteas rechtten de rug in het begin van een week waarin Ajax en Heerenveen de overgang van Huntelaar definitief gaan afronden. Beide clubs zijn het eens over de afkoopsom van ruim 8 miljoen euro. Juristen van beide clubs bekijken alleen nog hoe de opleidingsvergoeding van de topschutter van de eredivisie moet worden verdeeld.

Huntelaar

Via een omweg langs De Graafschap en AGOVV heeft de pas 22-jarige Huntelaar zich in de eerste helft van dit seizoen als een groot aanvaller gepresenteerd. De spits voert met zestien treffers de topscorerslijst van de eredivisie aan en had een grote rol in de geslaagde EK-kwalificatie van Jong Oranje.

Toch is het op dit moment onduidelijk welke rol Huntelaar in de tweede helft van het seizoen bij Ajax moet spelen. Uitgerekend vanaf het moment dat trainer Blind koos voor een systeem zonder buitenspelers zette de Amsterdamse club de inhaalrace op de beste ploegen van de eredivisie succesvol in.

Ajax heeft halverwege de competitie nog elf punten minder dan PSV. Het verschil van acht punten met Feyenoord en AZ is nog groot. De Amsterdammers verkeren echter in de gelukkige omstandigheid dat de nummers twee tot en met vijf aan het einde van het seizoen in de play-offs om één plaats in de voorronde van de Champions League strijden.

Charisteas en Rosenberg

Charisteas en Rosenberg, dit jaar aangetrokken voor in totaal 11 miljoen euro, bleken bovendien opnieuw schotvaardig. Charisteas liet tegen Groningen zijn zesde en zevende competitietreffer noteren. De Griek maakte slechts tijdens acht duels deel uit van de basis van Ajax. Vaak fungeerde hij als invaller. Ook Rosenberg gaf tegen FC Groningen vervolg aan de goede prestaties van de afgelopen weken. Hij maakte al in de zevende minuut zijn vijfde competitietreffer.

Trainer Blind kon in het duel met FC Groningen niet over de grieperige Heitinga beschikken. Daarom vormde De Jong samen met Vermaelen het centrale koppel van Ajax in de defensie. Rosales nam de positie van De Jong op de rechterflank in.

Voorsprong

Ajax besliste het duel binnen achttien minuten. Op aangeven van Charisteas opende Rosenberg in de zevende minuut de score. Charisteas tekende in de achttiende minuut voor het tweede doelpunt van de thuisclub. Rosenberg zag zijn tweede doelpunt in de 33e minuut wegens buitenspel afgekeurd. Charisteas had in de 68e minuut wel succes.

Hij verlengde een voorzet van Sneijder met het hoofd en kopte vervolgens via de paal de derde treffer van Ajax achter de kansloze doelman Roorda: 3-0. Spits Salmon en middenvelder Levtsjenko van FC Groningen tekenden in de 80e en 89e minuut voor de eindstand: 3-2.

Heerenveen

Charisteas en Rosenberg staan vrijdag voor een nieuwe uitdaging. Op bezoek in het Friese Abe-Lenstrastadion moeten ze dan voorkomen dat Huntelaar met goed gevolg afscheid neemt van Heerenveen. Twee dagen later zijn de drie centrumspitsen ploeggenoten.

Tip de redactie