WAALWIJK - RKC Waalwijk gaat met een prima gevoel de korte winterstop in. Door een gelijkspel dinsdagavond in eigen stadion tegen Heerenveen (2-2) behield de ploeg van trainer Adrie Koster zijn prima positie in de subtop van de eredivisie.

RKC had echter tegen Heerenveen de pech dat spits Huntelaar nog eens duidelijk wilde maken waarom Ajax hem in de winterstop naar de ArenA haalt. Hij maakte met twee treffers voor Heerenveen de 2-0-achterstand bij rust ongedaan. Huntelaar was zelfs nog dicht bij een hattrick, maar zijn inzet raakte de lat.

Trainer Koster kon wel leven met de 2-2 en de positie van RKC in de eredivisie. De trainer presteert met bescheiden middelen vooralsnog net zo goed als de naar Tottenham Hotspur vertrokken Jol. Vooral thuis is RKC dit seizoen een moeilijk te kloppen ploeg.

Alleen FC Utrecht (3-2) ging als winnaar het veld af. Behalve Heerenveen verspeelde ook kampioen PSV twee punten in Waalwijk (4-4). "We hebben gespeeld voor de winst. Maar ja, Huntelaar blijft een klasse apart", aldus Koster.

Balverlies

Heerenveen begon sterk tegen RKC, maar stond wel na acht minuten op achterstand. Doelman Vandenbussche was kansloos op een van richting veranderd schot van Zuiverloon. Het was ook meteen over met de Friezen. RKC had tot aan de rust geen enkele moeite om Heerenveen in bedwang te houden. De ploeg van trainer Verbeek speelde krachteloos en leed vooral in de verdediging en op het middenveld veel balverlies in de opbouw. Huntelaar stond daardoor vrij machteloos voorin.

RKC toonde wel wilskracht en en bleek ook in staat om de aanvallers aan het werk te zetten. RKC kreeg daarvoor vlak voor rust de beloning. Martens kopte raak na een voorzet van Krohn-Dehli: 2-0.

In de tweede helft stond het na een kwartier al 2-2, met Huntelaar als plaaggeest voor RKC. Daarna ging het duel gelijk op, met nog enkele kansen voor beide teams. RKC kan nu even rustig aan doen, Heerenveen kan dat niet met vrijdag Ajax op bezoek in het Abe Lenstra Stadion. Met Huntelaar voor het laatst in het Friese shirt tegen zijn nieuwe werkgever.

Roda JC in slotfase voorbij ADO

Roda JC heeft dinsdagavond pas in de hectische slotfase het verschil gemaakt met ADO Den Haag: 3-1. De Limburgers kwamen acht minuten voor tijd op een 2-0-voorsprong, maar maakten het zich door een rode kaart voor verdediger Bodnar onnodig lastig.

ADO, dat door een rode kaart voor Saavreda bijna 50 minuten met tien man speelde, kwam terug tot 2-1. Bodor stelde in de slotseconden de zege veilig voor Roda.

Sneeuw

De discussie na afloop spitste zich toe op de vraag of de wedstrijd gespeeld had mogen worden. De gladde, besneeuwde grasmat in het Parkstad Limburg Stadion maakte voetbal erg lastig. Roda-trainer Stevens en zijn vakbroeder Adelaar waren het met elkaar eens: Het duel had afgelast moeten worden.

Adelaar deelde ook een sneer uit naar arbiter Liesveld, die volgens hem de omstandigheden niet goed aanvoelde. "Voetballen op een glad veld vereist aanpassingsvermogen van de spelers en van de scheidsrechter. De spelers lukte dat, de arbiter niet." Daarmee doelde Adelaar op de rode en vier gele kaarten die zijn ploeg kreeg.

Rood

Breekpunt in het duel was het wegsturen van de Haagse verdediger Saavedra, die vlak voor rust zijn tweede gele kaart kreeg. Tot dat moment waren Roda JC en ADO Den Haag aan elkaar gewaagd. Ook in het verprutsen van kansen hielden ze elkaar in evenwicht. Oper en Bodor misten voor de Limburgers, Rankovic en Stroeve voor de gasten.

Na de hervatting was het eenrichtingsverkeer naar het doel van ADO. "We konden alleen nog maar verdedigen op dit loodzware veld", moest Adelaar toegeven. Roda JC kreeg de mooiste kansen, maar Sergio, Oper en Vicelich wisten zich er geen raad mee.

Een kwartier voor tijd brak Vicelich de ban. Toen Oper vlak daarna de voorsprong verdubbelde, leek er niets meer aan de hand voor Roda JC. Totdat Bodnar opzichtig in de fout ging en een kopstoot uitdeelde aan Kolkka. Stevens was ziedend op de doldrieste Hongaarse verdediger. "Het is niet de eerste keer dat hij ons met een onbezonnen actie benadeelt. Door zijn rode kaart sloop er onrust in de ploeg." Kolkka profiteerde meteen van de onzekerheid in de Kerkraadse defensie en gaf ADO Den Haag nog een sprankje hoop. Bodor bezorgde Roda JC echter waar het recht op had: De volle winst.

Amoah matchwinnaar Vitesse

Matthew Amoah is dinsdagavond door de fans van Vitesse als een ware held uitgezwaaid. De Ghanees, die in het nieuwe jaar in dienst treedt van Borussia Dortmund, werd in zijn laatste thuiswedstrijd voor de Arnhemmers zowel matchwinnaar (2-1 tegen NAC) als recordhouder op de eeuwige topscorerslijst.

De twee doelpunten van de 25-jarige aanvaller waren de nummers 60 en 61 in Arnhemse dienst. Amoah kwam negen jaar geleden als 16-jarige A-junior naar Arnhem, werd door zijn grillige spel dikwijls verguisd, maar kan toch met geheven hoofd naar gene zijde van de Duitse grens verkassen. Hij onttroonde het duo John van den Brom en Nikos Machlas, die in hun periode in het shirt van Vitesse tot zestig doelpunten reikten.

Geen feestmaand

Amoah maakte tevens een einde aan een sombere reeks van Vitesse, dat december bepaald niet als feestmaand beleefde. De ploeg begon het seizoen matig, bleef vervolgens in oktober en november ongeslagen, maar verloor daarna drie wedstrijden op rij en zakte van de vierde naar de tiende plaats. De overwinning op NAC kwam dan ook als geroepen voor trainer Sturing, die komend weekeinde met de uitwedstrijd tegen Heracles het jaar redelijk succesvol hoopt te kunnen afsluiten.

NAC kon dinsdagavond slechts kortstondig van een voorsprong genieten. De Bredanaars vertoonden verzorgd voetbal, waar de spelers van Vitesse zichzelf lange tijd voorbij holden in hun wil het geschonden blazoen op te poetsen. De openingstreffer van Van Gessel in de 52e minuut was niet eens onverdiend. Maar daarna kwam de glorietijd van Amoah. Hij kreeg vier kansen in drie minuten en benutte er twee. "Matthew bedankt", scandeerden de 19.000 toeschouwers in het Gelredome, die hun ploeg met pogingen van Hersi (lat) en Janssen (paal) nog dichtbij een ruimere marge zagen komen.