HEERENVEEN - Ireen Wüst heeft dinsdagavond in Thialf de 1500 meter gewonnen (1.56,71), de eerste afstand van het olympisch kwalificatietoernooi van de schaatsers. Het leverde de wereldkampioene junioren tevens de nationale afstandstitel op.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Achter Wüst werd Paulien van Deutekom tweede, voor titelverdedigster Renate Groenewold. Het drietal was genomineerd voor Turijn 2006 en zal derhalve worden afgevaardigd naar de Olympische Spelen.

De nummer vier, Wieteke Cramer, had geen nominatie. Aangezien ze de wel genomineerde Barbara de Loor (twaalfde) ver voorbleef, is het zeer waarschijnlijk dat zij ook wordt afgevaardigd.

Timmer

Marianne Timmer neemt bij de Winterspelen van Turijn niet deel aan de 1500 meter, de afstand waarop ze in Nagano 1998 de olympische titel veroverde. "Kwalificatie was een aardige bonus geweest. Die mis ik nu." De sprintster kwam in het stuk van dinsdag niet voor. Ze werd veertiende. "Het zat er gewoon niet in. De eerste ronde ging goed, maar het is de eindtijd die telt. Ik heb gegokt en verloren. Het is jammer, maar het gaat me vooral om de 500 en 1000 meter. Daarop moet het de komende dagen beter gaan."

De Loor

Barbara de Loor twijfelt of ze later in de week bij het olympisch kwalificatietoernooi schaatsen start op de kilometer. Na haar tegenvallende prestaties op de 1500 meter onthulde de wereldkampioene van de 1000 meter dat ze ziek is.

De Loor: "Ik heb me twee dagen niet goed gevoeld. Een dag voor de wedstrijd heb ik veel geslapen. Vanochtend op de baan heb ik geprobeerd het juiste gevoel in de benen terug te krijgen. Dat lukte niet. Deze tegenvaller had ik ingecalculeerd." De Loor had een nominatie op de 1500 meter. Aangezien ze niet eens bij de top tien eindigde, komt ze niet in aanmerking voor een herkansing. Bij de 1000 meter heeft ze als regerend wereldkampioene echter een supernominatie. Start ze niet, dan kan ze het begin januari in een skateoff nog een keer proberen.

"Ik wil nu op krachten komen", zei De Loor. "Dan zullen we bekijken hoe ik er voor sta. Na overleg met de artsen en trainer neem ik m'n beslissing. Toch is de teleurstelling er nu al. Ik had alles op de 1500 meter gezet. Dat is mijn afstand."