KAAPSTAD - Het internationale zeilteam van de ABN Amro I heeft de leidende positie in de Volvo Ocean Race verstevigd. De ploeg van schipper Mike Sanderson won op Tweede Kerstdag in Kaapstad met overmacht de tweede inportrace, een havenwedstrijd van enkele uren over een kort parkoers. De Black Betty kwam bij flinke wind, met snelheden oplopend tot 75 kilometer per uur, met een voorsprong van zeven minuten over de denkbeeldige finishlijn.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Spaanse MoviStar, met de Nederlander Bouwe Bekking als schipper, eindigde als tweede, gevolgd door het tweede team van ABN Amro. Dirk de Ridder moest als stuurman/trimmer op de Pirates of the Caribbean (VSt) genoegen nemen met de vijfde plaats. Het Australische jacht Team ING/Brunel, het voormalige Sunergy and Friends, kwam als zevende en laatste binnen.

ABN Amro heeft in het klassement 2,5 punten voorsprong op Brasil, dat met de nieuwe navigator Marcel van Triest maandag als vierde eindigde. Op 2 januari begint in Kaapstad de tweede etappe naar Melbourne. Het is nog niet duidelijk of Hans Bouscholte en/of Gideon Messink dan zullen meevaren op de ING/Brunel, die deels dankzij Nederlandse sponsoring de mondiale zeilrace kan voortzetten. Het ervaren duo nam als nieuwkomers in het Australische zeilteam maandag wel deel aan de proloog van de tweede etappe.