ENSCHEDE - Het lijkt onwaarschijnlijk dat Dolf Roks in het nieuwe jaar nog trainer is van RBC Roosendaal. Maandag verloor de hekkensluiter van de eredivisie ook het negende uitduel van de competitie. FC Twente was met 4-1 te sterk, dankzij doelpunten van Zomer (2x), Niemeyer en Majstorovic. Sillah scoorde voor RBC, dat de achterstand op de overige ploegen met de week groter ziet worden. De Roosendalers hebben pas vier punten en wonnen deze competitie nog geen enkele keer.

Door die slechte prestaties ontsloeg het bestuur van RBC Roks op 29 november. Die beslissing werd diezelfde dag nog teruggedraaid vanwege protesterende spelers. Het bestuur gaf de selectie en trainer alsnog een maand de tijd om de situatie te doen kantelen.

Direct na die opmerkelijke gebeurtenis speelde RBC gelijk tegen Feyenoord. De opleving was van korte duur, want vervolgens bleef de ploeg puntloos in de duels met ADO Den Haag (3-0) en Roda JC (0-2).

Rodriguez

Ook tegen FC Twente had RBC, waar verdediger Fortes Rodriguez voor het eerst sinds zijn beledigingen richting scheidsrechter Temmink weer meedeed, weinig in te brengen. Donderdag wacht de laatste competitiewedstrijd van 2005, thuis tegen FC Utrecht. Het ligt voor de hand dat Roks dat duel nog op de bank zit, om in de winterstop plaats te maken voor iemand anders. Robert Maaskant, die eerder al twee maal trainer was bij RBC, is de meest logische opvolger.

Coolen

De wedstrijd tegen FC Twente was niet alleen voor Roks cruciaal, maar ook voor zijn collega Coolen. De veertiende positie die FC Twente voor aanvang van het duel innam, is veel lager dan waar de club op had gerekend aan het begin van de competitie.

Na drie achtereenvolgende nederlagen en de bekeruitschakeling tegen PSV, werd de druk op trainer Coolen de laatste weken steeds groter. De coach verkeert in dezelfde situatie als een jaar geleden. Toen had FC Twente na zestien wedstrijden slechts zeventien punten. Nu was dat puntenaantal na zestien duels opnieuw zeventien.

Vorig seizoen liet Coolen de kritiek verstommen, door na de winterstop alleen nog maar te verliezen bij FC Den Bosch. De overige zeventien wedstrijden leverden een gelijkspel of een overwinning op voor FC Twente, dat dankzij die goede reeks uiteindelijk als zesde eindigde en Europees voetbal net misliep.