NIJMEGEN - NEC leverde maandagmiddag enorm veel strijd tegen PSV, speelde vol op de aanval en was negentig minuten lang de beste ploeg in De Goffert. PSV won echter met 2-0. "Misschien klinkt het vervelend als je gewonnen hebt", zei PSV-trainer Hiddink na afloop, "maar ik ervaar dit als een heel belangrijke overwinning. Want NEC heeft echt een heel goede ploeg."

Bekijk video: Modem/ Breedband

De thuisploeg speelde de hele wedstrijd aantrekkelijk voetbal, maar kreeg uiteindelijk geen loon naar werken. De Nijmeegse club staat vijfde op de ranglijst en liet tegen PSV zien dat die plaats niet onverdiend is. De Nijmegenaren hebben een behoorlijk elftal met daarin spelers die ook op een hoger niveau niet zouden misstaan.

Een aantal vermogende investeerders maakte de komst van Barreto, Niedzielan, Boutahar, Olsson en Denneboom mogelijk. Stuk voor stuk voetballers die ook in de belangstelling stonden van grotere Europese verenigingen.

Reputatie

Die spelers hebben na het vertrek van Cees Lok ook weer een basisplaats. De eigenzinnige Lok - deze week zonder opgaaf van reden plotseling uit De Goffert vertrokken - had lak aan de reputatie van het vijftal en zette ze niet consequent in het basiselftal. Zijn voorlopige opvolger Ron de Groot doet dat wel en gezien het spel tegen PSV heeft hij het gelijk wat dat betreft aan zijn zijde.

De Groot, die geen ambitie heeft om hoofdcoach te worden in Nijmegen, merkte dat er na het vertrek van Lok verbetenheid in zijn elftal sloop. "We zeggen altijd dat we een goede groep hebben en dat wilden we tegen PSV bewijzen. Juist als er dan zo'n belangrijk iemand wegvalt, wordt de drive om iets goeds neer te zetten groter. We hebben tegen PSV vooral na rust fantastisch gespeeld en goede kansen gecreëerd. We zijn op een gegeven moment zelfs met vier spitsen gaan spelen. Als een doelpunt dan niet valt, weet je dat je ook de 2-0 nog kunt binnenkrijgen."

Risico's

NEC speelde het aanstekelijke voetbal dat de supporters van de Gelderse volksclub graag zien. De Nijmegenaren namen echter ook risico's. Al in de 6e minuut leidde een domme fout van Olsson tot de 1-0 van PSV. Hij probeerde in het strafschopgebied Koné uit te kappen, maar verloor de bal aan de razendsnelle Ivoriaan, die het buitenkansje beheerst afrondde: 1-0. Na die snelle treffer besloot NEC vol op de aanval te spelen.

Het elftal van De Groot kwam vaak dicht in de buurt van het doel van Gomes, maar wist de lange doelman in de eerste helft niet te verslaan. Barrreto was het dichtste bij; hij schoot van afstand op de paal. NEC gaf echter ook kansen weg. PSV vertrouwde in De Goffert volledig op de counter en was met Koné twee keer dicht bij een goal. De eerste keer verprutste hij de bal, bij zijn tweede inzet trad doelman Babos handelend op.

In de tweede helft werd het krachtsverschil tussen NEC en PSV nog groter. Het was veelzeggend dat PSV pas in de 87e minuut een eerste doelpoging deed. De Nijmegenaren speelden - met uitblinkers Denneboom en Barreto voorop in de strijd - met de intentie te winnen, maar dat streven werd uiteindelijk niet gehaald.

Gomes

Bij PSV was Gomes erg belangrijk; de Braziliaanse doelman voorkwam minimaal twee keer een zeker geacht doelpunt. In de 57e minuut ranselde hij een prachtige vrije trap van Barreto uit de bovenhoek. In de 70e minuut moest hij zich volledig strekken op een inzet van Denneboom en kon hij de bal met zijn vingertoppen tot een hoekschop verwerken. Nadat NEC in de slotfase met vier spitsen nog een punt probeerde te redden, besliste Beasley de wedstrijd. Hij scoorde uit een counter de beslissende 2-0.

"In andere wedstrijden waarin we punten verspeelden, waren we dominant. Dat was nu niet het geval", aldus Hiddink. "We moeten de reden van ons mindere spel ook niet zoeken bij onszelf, maar bij NEC. Ik vind dat ze werkelijk een goede ploeg hebben. Alle credits daarvoor. Maar mede daarom ben ik wel extra tevreden met deze overwinning."