Feyenoord pakt ook AZ in (video)

ROTTERDAM - Feyenoord heeft maandag concurrent AZ de derde competitienederlaag toegebracht. In een uitverkochte Kuip won de Rotterdamse ploeg met 2-0. Binnen acht minuten stond de eindstand al op het scorebord dankzij treffers van Paauwe en De Guzman.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Feyenoord maakte op tweede kerstdag een einde aan een uitstekende wedstrijdenreeks van AZ. Voor de Alkmaarse club was het de eerste nederlaag in veertien duels, na ook nog zeven overwinningen op rij. Door de verdiende zege van de thuisploeg, die al na acht minuten op 2-0 stond, kwamen beide ploegen in punten weer op gelijke hoogte.

Feyenoord had in de uitverkochte Kuip iets goed te maken. Na de pijnlijke nederlagen tegen ADO Den Haag (1-2) en Roda JC (0-1, voor de beker) kon de Rotterdamse ploeg zich geen nieuwe misstap veroorloven. Een derde verliespartij op rij zou de kloof alleen al met AZ op zes punten brengen. Daarmee zou het seizoen halverwege voor Feyenoord, ook al lang en breed uitgeschakeld in het UEFA-bekertoernooi, min of meer zijn mislukt.

Bliksemstart

Fel, gretig en geconcentreerd begon de ploeg van Koeman aan de kersttopper. Tot ieders verbazing leidde de gedreven thuisclub snel met 2-0. Oudgediende Paauwe vervulde een hoofdrol in de Rotterdamse bliksemstart. Eerst opende hij de score na een slim doorkopballetje van Kuijt, kort daarna bediende de langstdienende Feyenoorder de diepgaande De Guzman op maat. Het grote 18-jarige Canadese talent rondde koelbloedig af, 2-0.

Na het succesvolle openingsoffensief van Feyenoord, met Ostlund voor Collen terug in de defensie, verdween het venijn uit de wedstrijd. De thuisploeg, met De Guzman als alom aanwezige spelmaker, bleef het duel dicteren, maar verzuimde de rooskleurige stand verder uit te bouwen. Boussaboun, Ghaly en Kalou misten in kansrijke posities.

Machteloosheid

AZ straalde voor de rust voornamelijk machteloosheid uit. De Alkmaarse ploeg maakte een krampachtige, soms zelfs iets verlamde indruk. Bijna alle persoonlijke duels gingen verloren. "Als je kampioen wilt worden, moet je spelen als een kampioen", zo luidt een bekende voetbalwet. Dat deed AZ half oktober niet tegen PSV (0-3) en evenmin tweede kerstdag tegen Feyenoord.

AZ werd voor de rust bij vlagen vernederd door technische hoogstandjes van De Guzman, Kalou en zelfs Boussaboun, die toch niet als balgoochelaar bekend staat. Het lankmoedige AZ, met Opdam terug in het basisteam voor Steinsson, liet het allemaal toe.

Tekenend voor de Alkmaarse onmacht was een situatie in het eigen strafschopgebied drie minuten voor de rust. Feyenoord mocht uitgebreid combineren en stuitte na veel heen-en-weer getik via Kalou op doelman Timmer. AZ stond erbij en keek ernaar.

Wissel

Met een dubbele wissel in de pauze (Ikedia/Meerdink voor Sektioui/Opdam) trachtte Van Gaal het eenzijdige duel een andere wending te geven. AZ kreeg iets meer greep op de wedstrijd, dwong ook wel een paar kansjes af, maar bleef een schim van de ploeg die vorige week RKC Waalwijk volledig van het veld speelde (3-0).

Feyenoord loerde op de bevrijdende 3-0, maar miste de rust en het overzicht om AZ definitief uit te schakelen.

Na de overwinningen op Ajax (2-1) en PSV (1-0) koesterde het legioen niettemin de derde competitiezege op een topploeg. Als Feyenoord nu ook de 'kleine' wedstrijden nog gaat winnen, kan de grillige brigade van Koeman toch nog iets moois maken van dit seizoen. Voor AZ geldt min of meer het omgekeerde. Het kwaliteitsrijke team van Van Gaal kan alleen kampioen worden als het ook de grote wedstrijden weet te winnen.

Titelkandidaat

AZ-coach Van Gaal deed maandag na de nederlaag veel moeite om zich in te houden, maar liet zich toch verleiden tot enkele pittige uitspraken op luide toon. Hij viel de media aan, die zijn ploeg nog steeds als titelkandidaat 'durven' af te schilderen. "Dat zijn we niet, maar dat heb ik drie maanden geleden ook al gezegd", schudde Van Gaal meewarig zijn hoofd. "We spelen misschien wel het beste voetbal, maar dat is helaas niet zaligmakend. Feyenoord is ook geen titelkandidaat. Er is maar één titelkandidaat, maar ook dat heb ik maanden terug ook al geroepen." Van Gaal doelde natuurlijk op PSV. Hij riep ook de nederlaag van AZ half oktober in Eindhoven (3-0) nog even in de herinnering.

"Toen vond ik ook dat we beter voetbal speelden. Dat vind ik nu weer in de wedstrijd tegen Feyenoord. Maar dat kun en mag je eigenlijk niet zeggen als verliezend coach. De uitslag is bepalend. Een verliezende coach heeft nooit gelijk." Volgens Van Gaal is AZ nog niet volwassen genoeg om vol voor de titel te gaan. "Als je kampioen wilt worden, moet je altijd laten zien dat je de beste bent. In welke fase van de wedstrijd dan ook. Dus niet alleen in de laatste tachtig minuten, maar ook in de eerste tien minuten. We hebben de wedstrijd tegen Feyenoord in de beginfase weggegeven. Na acht minuten al op 0-2 staan, is natuurlijk funest. Het is vooral een mentale kwestie."

'Geen machines'

Toch viel Van Gaal zijn spelers niet af. "Het zijn mensen en geen machines. Zij mogen en kunnen fouten maken. Het is alleen jammer dat het in zo'n belangrijke wedstrijd tegen Feyenoord gebeurt. Het heeft misschien ook met de entourage van een volle Kuip te maken. Het moeten winnen, het moeten presteren, de druk van de koploper kan het huidige AZ momenteel gewoon nog niet aan. Maar ook dat heb ik maanden geleden al geroepen."

Koeman

Erwin Koeman telde zijn zegeningen en noemde het duel 'een boeiend gevecht'. "Natuurlijk, als het in de tweede helft 2-1 wordt, krijgen we het nog moeilijk. Maar we hadden voor de rust ook al op 3-0 kunnen staan en kregen na de pauze ook nog enkele uitstekende kansen. De uitslag staat nu in elk geval vast en daarmee ben ik dik tevreden."

De Guzman

Koeman roemde vooral het uitstekende spel van tiener De Guzman. "Wat hij op 18-jarige leeftijd al heeft, hebben sommige dertigers nog niet en zullen het wel nooit meer krijgen ook. Hij speelt met durf, met techniek, met initiatief, met beweging. Dat is aangeboren talent. Dat moeten we verder zien te ontwikkelen. Het gaat nu echter al heel goed met hem."

Koeman: "Het was een prima overwinning na een vervelende week. Hopelijk is dit het begin van weer een mooie week voor ons. Zo zit voetbal nu eenmaal in elkaar." Feyenoord sluit donderdag het jaar 2005 af met de thuiswedstrijd tegen Willem II.

NUwerk

Tip de redactie