DIEGEM - Gerben de Knegt heeft zaterdag in het Vlaamse Diegem de zesde veldrit in de Superprestigecyclus gewonnen. Hij bleef in de sprint de Belgen Sven Nys en Erwin Vervecken voor.

De 30-jarige veldrijder uit Goirle zat lange tijd op het vinkentouw. Nys en Vervecken vochten voor zijn neus tot vlak voor de finish een tweestrijd uit. Op het laatste moment versnelde De Knegt beslissend; de Belgen konden hem niet meer volgen.

Kroon

De Knegt zei de overwinning te beschouwen als de kroon op een goed voorseizoen. "Ik ben er altijd dichtbij geweest. Eindelijk lukt het eens, dit doet deugd." Tijdens de koers dacht hij niet direct veel kans te hebben. "Ik kon heel de wedstrijd niet veel doen. Volgen wel, maar aanvallen helemaal niet. Ik had wel door dat ze er mij moeilijk konden afrijden. Vervecken zat naar Nys te kijken en Nys naar hem. Ze vergaten mij." De race werd lange tijd gedomineerd door Vervecken, die halverwege de koers de leiding greep. De winnaar van vorig jaar in Diegem pakte vijf seconden op een achtervolgende groep. De Knegt was met Nys en de Tsjech Radomir Simunek de gangmaker van dat clubje.

Groenendaal

Na veertig minuten koers waren de kansen van Richard Groenendaal eigenlijk al verkeken. De Nederlander, een maand geleden in het Drentse Gieten de winnaar van de vijfde race om de Superprestige, reed op dat moment al op ruim een halve minuut. Lars Boom, afgelopen week winnaar van de internationale veldrit in Overijse, wist wel bij de achtervolgers aan te klampen.

De Vlaming Bart Wellens, in Overijse geschrapt als winnaar na een schopincident, viel na een val weg als achtervolger van Vervecken. Hoewel hij weer opstapte, ondervond hij te veel hinder en kon hij net niet meer aanklampen. Wellens zou als vijfde eindigen.

Eerst na 53 minuten kregen de achtervolgers onder leiding van Sven Nys eindelijk Vervecken te pakken. Nys en Vervecken keken het laatste deel van de koers vooral naar elkaar. De Knegt profiteerde slim van dat duel, glipte in de laatste bocht langs de Vlamingen en boekte zijn eerste zege in de Superprestige.

Tussenstand

In de tussenstand om de Superprestige verstevigde Nys met een totaal van 86 punten zijn leiderspositie. Wellens staat nog net tweede met 77 punten. De Knegt volgt met nog slechts één punt achterstand: 76. De zevende cross is 5 februari in het Belgische Hoogstraten.