AMERSFOORT - Tien Nederlandse hardrijders op de schaats hebben van de Commissie Topsport van de schaatsenrijdersbond KNSB de beschermde status voor de Olympische Winterspelen in Turijn gekregen. Dit zijn Barbara de Loor, Marianne Timmer, Erben Wennemars en Jan Bos (1000 meter), Mark Tuitert en Simon Kuipers (1500 meter), Renate Groenewold, Bob de Jong, Carl Verheyen en Sven Kramer (5000 meter). De Jong en Verheyen genieten bovendien een beschermde status op de 10.000 meter.

De beschermde status is voor eventuele calamiteiten in het olympisch kwalifatietoernooi (OKT), dat tussen kerst en oudjaar wordt gehouden in Heerenveen. Een calamiteit kan een ziekte, blessure of valpartij zijn.

De beschermde status is verleend aan schaatsers die vorig seizoen een podiumplaats behaalden bij de WK afstanden of het eindklassement van een afstand hebben gewonnen. Ook de winnaars van afstanden in het wereldbekercircuit van dit seizoen kwamen ervoor in aanmerking. Voor de gedupeerde beschermde deelnemers aan het toernooi in Heerenveen is op 13 januari in Heerenveen een zogenaamde skate-off voorzien.

Nominatie

Op basis van goede prestaties bij de laatste wereldbekerwedstrijd in Inzell heeft de KNSB nog twee langebaanschaatsers voorgedragen voor een olympische nominatie. Dit zijn Ireen Wüst en Stefan Groothuis, beiden voor de 1000 meter.

NOCNSF heeft de voordracht overgenomen en beiden genomineerd. Wüst en Groothuis dienen wel goed te presteren in het OKT, maar de nominatie verhoogt hun kansen op afvaardiging naar Turijn 2006.