LONDEN - Londen heeft de Olympische Spelen van 2012 toegewezen gekregen doordat een lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) tijdens de stemprocedure op een verkeerde knop drukte. Die verklaring komt van IOC-lid Alex Gilady. Het programma op de BBC-televisie waarin de Israëliër dat beweert, wordt zaterdag uitgezonden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Gilady vertelt dat degene die de fout maakte, op Madrid had willen stemmen. Dat zou de Spaanse hoofdstad in de een na laatste ronde op 32 stemmen hebben gebracht, evenveel als Parijs. Londen zou op dat moment de meeste stemmen hebben gehad. Madrid zou vervolgens de stemming met Parijs hebben gewonnen.

In de laatste ronde zouden de Spanjaarden volgens Gilady Londen hebben verslagen. "Alle stemmen voor Parijs zouden naar Madrid zijn gegaan. Madrid zou hebben gewonnen." De fout zou zijn gemaakt tijdens de derde stemronde, in juli in Singapore. Londen versloeg in werkelijkheid Parijs met 54 tegen vijftig stemmen.

Het IOC-lid dat de fout maakte, zou de Griek Lambis Nikolaou zijn. Het Internationaal Olympisch Comité weigerde vrijdag elk commentaar op de zaak. "We doen geen mededelingen over het stemgedrag van IOC-leden", liet een woordvoerder weten.