KAAPSTAD - Twee gerenommeerde Nederlandse profzeilers zijn toegevoegd aan de deelnemerslijst van de Volvo Ocean Race. Het zijn navigator Marcel van Triest (Brasil I) en allrounder Hans Bouscholte (Sunergy and Friends).

Op tweede kerstdag debuteert het duo in Kaapstad voor de tweede inportrace, gevolgd door de start voor de tweede etappe op 2 januari naar Melbourne. Daarmee komt het aantal Nederlanders in de mondiale zeilrace op zeven.

Van Triest (41) is een oudgediende in de Volvo Ocean Race. Hij nam al vier keer eerder deel. Met de Nederlandse schipper Bouwe Bekking (MoviStar) is hij de meest ervaren zeiler in de vloot. Van Triest vervangt in de bemanning van Brasil I de Australische Adriene Cahalan, de enige vrouwelijke zeilster in het bonte gezelschap van zeven zeilteams.

Bouscholte (43) begon als schipper op de Sunergy aan de editie 1997-98 van de zeilrace om de wereld. Hij moest snel plaats maken voor Roy Heiner. De voormalige pr-man van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond weet nog niet of hij na de eendaagse inportrace ook meegaat op de reis naar Melbourne. Bouscholte fungeert tevens als tv-commentator van de NOS bij uitzendingen over de Volvo Ocean Race.