EINDHOVEN - Met een eenvoudige en overtuigende zege (6-1) in de achtste finales van de nationale beker beroofde Ajax donderdagavond thuisclub Eindhoven van een grote illusie. In grote tegenstelling met het cupvoetbal in Engeland en Duitsland kunnen de kleintjes van het Nederlandse profvoetbal bijna nooit van de favorieten voor de eindzege winnen.

Eindhoven tegen Ajax was een vergelijkbaar affiche als een dag eerder Doncaster Rovers - Arsenal of St. Pauli - Hertha BSC. In de eerstgenoemde bekerwedstrijd sleepte het grote Arsenal pas in de laatste minuut van de verlenging een tweede wedstrijd uit het vuur (2-2). Voor alle duidelijkheid, Doncaster Rovers speelt in de Engelse tweede klasse.

Verlenging

St. Pauli, uitkomend in de Duitse Regional Liga, verraste tot groot vermaak van het Hamburgse publiek het grote Hertha BSC uit Berlijn. De betaalde amateurs maakten in de verlenging een achterstand van 2-3 ongedaan en wonnen met 4-3.

Bij de nummer achttien van de eerste divisie waren ze volgens het eigen programmaboekje ook al maanden in de ban van de ontmoeting met het grote Ajax. Nog nooit eerder in het vernieuwde Jan Louwers-stadion waren alle 4600 kaarten voor de wedstrijd verkocht. Al ruim een uur voor de wedstrijd zweepte de stadionspeaker de Brabantse aanhang met feestmuziek op.

Kraampjes

In de open hoeken van het stadion stonden lange rijen voor kraampjes met worst en frisdrank. De jarige SBS-commentator Hans Kraay nam op de middenstip de kussen van Miss FC Eindhoven in ontvangst. De presentator voetbalde in het verleden nog voor de club van blauw en wit.

Al snel na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Blom vervloog de romantiek van de bekerontmoeting. Bakkal stelde namens de thuisploeg nog eerst Ajax-doelman Stekelenburg op de proef. Daarna maakten de Amsterdammers heel snel duidelijk dat er een groot verschil schuilt tussen de top van de eredivisie en de kelder van de eerste divisie.

Aanhang

Ajax leidde na 19 minuten al met 4-0. Charisteas, Sneijder, Demouge (eigen goal) en Boukhari waren de doelpuntenmakers. De Amsterdammers geloofden het vervolgens wel en de meegereisde aanhang doodde de tijd met het sarren van doelman Rouwelaar. "Jelle heeft een bal, olé olé", en "Jelle in Oranje", galmde het over de Aalsterweg.

Sneijder zorgde in de 62e minuut voor de 5-0, waarna Stojanovic namens Eindhoven iets terug deed. "Alles of niets", grapte de aanhang van Ajax. Het werd uiteraard niets. Vermaelen bepaalde de eindstand op 6-1.