AMSTERDAM - Yuri van Gelder en Edith van Dijk zijn donderdagavond uitgeroepen tot Nederlands Sportman en Sportvrouw van het Jaar 2005. De onderscheiding viel de turner en de zwemster te beurt tijdens het jaarlijkse Sportgala van NOCNSF in Amsterdam.

Alle Nederlandse topsporters konden hun stem uitbrengen op de genomineerde kandidaten. Voor de ringenturner en de openwaterzwemster, allebei meervoudig gelauwerd dit jaar en ook wereldkampioen, was het de eerste keer dat zij de Jaap Eden Trofee mee naar huis mochten nemen. Rolstoeltennisster Esther Vergeer won voor de derde keer de titel bij de gehandicapte sporters.

Limousine

De zeilsters Marcelien de Koning en Lobke Berkhout, beiden in oogverblindende cocktaildress en voorgereden in een gigantische limousine met een koelkastje vol champagne, wonnen verrassend de titel 'Sportploeg van het Jaar' vóór PSV en de nationale honkbalploeg.

PSV, met een gros uit de spelersselectie aanwezig, vond het geen nederlaag. "Een voetbalploeg wint in zulke verkiezingen nooit", sprak coach Guus Hiddink met veel voorgevoel vooraf. Zijn visie deugde weer.

Verrassend

De uitkomsten van de andere verkiezingen waren toch enigszins verrassend. Yuri van Gelder was dan wel favoriet, maar Dennis van der Geest is al jaren immens populair onder de Nederlandse (olympische) topsporters en die brachten wel de beslissende stemmen uit. Polsstokhoogspringer Rens Blom werden vooraf geen kansen toegedicht.

Uiteindelijk kozen zij wel voor de unieke prestatie van de 'Lord of the Rings.' "Ik rekende nergens op", zei Van Gelder met de Jaap Eden in de gespierde armen, "ik ben hier naartoe gekomen om een leuke dag te hebben. Nou, die heb ik wel gehad." Bij de vrouwen rekende judoka Edith Bosch op de titel. "Ik heb er al een paar keer naast gegrepen", zei de wereldkampioene, "nu wordt het tijd dat ik die trofee pak."

Helaas voor haar besloot Edith van Dijk haar actieve loopbaan met twee wereldtitels en was ook zij meermalen genomineerd geweest. Zij kreeg veruit de meeste stemmen tegen Edith Bosch en roeister Marit van Eupen.

Mooie avond

De laatste rekende nergens op en was alleen uit op een mooie avond. Zij was tenminste nog 'eerwaardig slachtoffer' in een Martin Simek-imitatie door Casper van Kooten. "Mijn prijs krijg ik op 8 januari", aldus van Eupen, de wereldkampioene skiff, "op 8 januari mag ik de gouden riem aannemen, een zeer hoge onderscheiding in mijn sport. Dat wordt het hoogste dat ik kan bereiken in mijn loopbaan."

In de 55e verkiezing van de sportman/-vrouw van het jaarverkiezing werd niet duidelijk of in de toekomst een extra verkiezing aan het jaarlijkse sportgala wordt toegevoegd, namelijk die van Coach van het Jaar. Joop Alberda, bij twee Olympische Spelen de hoogste technische baas van Nederland, maakte zich daar aan de vooravond sterk voor.

NOCNSF heeft een verkiezing Coach van het Jaar, maar deze wordt niet met glamour en glitter omgeven. Of dit vanaf 2006 wel gebeurt, wordt pas na een nieuw seizoen topsportprestaties duidelijk. Dit jaar had Nederland welgeteld achttien wereldkampioenen.