KERKRADE - Feyenoord kan zich na de winterstop volledig richten op de Nederlandse competitie. De Rotterdammers werden woensdagavond uitgeschakeld in de achtste finales van de Gatorade Cup, het nationale bekertoernooi. In Kerkrade was Roda JC met 1-0 te sterk voor een bedroevend opererend Feyenoord. Na het verlies in de competitie tegen ADO Den Haag was de nederlaag tegen Roda al de tweede op rij.

Feyenoord trad in Limburg aan zonder de backs Östlund en Bosschaart. Trainer Erwin Koeman gaf op de rechterflank de voorkeur aan de Belg Pieter Collen. Omdat de Rotterdammers met slechts drie verdedigers speelden was er geen plaats voor een echte linksback. De rentree van Collen was opmerkelijk. Hij speelde op 31 oktober 2001 voor het laatst in de basis van Feyenoord en raakte daarna in rap tempo in de vergetelheid.

Selectie

Hij werd twee seizoenen verhuurd aan NAC. Maar daar was hij aan het einde van vorig seizoen niet meer welkom, waarna hij terugkeerde naar De Kuip. Aanvankelijk kwam hij onder Koeman niet in aanmerking voor een plaats in de eerste selectie. Enkele weken geleden werd hij echter bij de spelersgroep gehaald en tegen Roda JC mocht hij woensdag voor het eerst weer eens meedoen in het rood-wit van Feyenoord.

De omzettingen in het team leken het eerste kwartier zowaar hun uitwerking niet te missen. Boussaboun gleed in de 11e na een goede individuele actie het strafschopgebied binnen, maar werd onderuit gehaald door Ger Senden. Scheidsrechter Jol stond op enkele meters van het plaats delict, maar weigerde de buiteling van de Marokkaan te belonen met een strafschop. Enkele minuten later trof Kuijt met mooie trap de binnenkant van de paal.

Voorsprong

Die tegenslagen bleken teveel voor Feyenoord. Na het verlies tegen ADO Den Haag (2-1) in de competitie leek Feyenoord gebaat bij een snelle voorsprong om zo het geschonden zelfvertrouwen weer wat op te vijzelen. Toen die mentale oppepper in de vorm van een doelpunt uitbleef, verviel Feyenoord in dezelfde fouten als afgelopen weekeinde in Den Haag.

De Rotterdammers leden, net als tegen ADO Den Haag, enorm veel balverlies op het middenveld. Roda profiteerde daar goed van. De ploeg van trainer Huub Stevens wachtte op een fout van Feyenoord om vervolgens in de omschakeling de snelle aanvallers Sergio, Oper en Cissé te zoeken. Uiteindelijk maakte Sergio in de 31e minuut de 1-0, nadat Lachambre hem vanaf de linkerflank goed bediende. Daarvoor had de kleine Braziliaan al twee mogelijkheden verprutst.

Niveau

In de tweede helft zakte het niveau in het Parkstad Limburg-stadion naar een bedroevend niveau. Roda leunde tevreden achterover en vertrouwde volledig op de counter. Feyenoord was niet bij machte om die patstelling te doorbreken. Kuijt lijkt zijn vorm kwijt en was woensdag niet het balvaste aanspeelpunt dat hij normaal wel is. Omdat ook Kalou er niet aan te pas kwam, was de angel volledig uit het aanvalsspel van de Rotterdammers.

Door de nederlaag kan Feyenoord zich in 2006 volledig richten op het landskampioenschap. Want na de snelle uitschakeling in de UEFA-Beker tegen Rapid Boekarest is er ook geen overwintering weggelegd in het nationale bekertoernooi.