ALKMAAR - Twee dagen na het plotselinge vertrek van trainer Cees Lok nam NEC ook afscheid van het nationale bekertoernooi. Op bezoek in de Alkmaarderhout kon de Nijmeegse club woensdag niet voorkomen dat AZ zich zonder al te veel moeite voor de kwartfinales van de Gatorade Cup kwalificeerde: 2-0. Landzaat scoorde voor rust uit een strafschop, invaller Ikedia maakte in de slotfase de bevrijdende tweede treffer.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Voor AZ kwam de geringe tegenstand als geroepen. De ploeg verdedigt maandag in Rotterdam tegen Feyenoord de koppositie van de eredivisie. NEC kan zich toeleggen op de competitie waarin het op dit moment met een vijfde klassering verrassend goed presteert.

Brookhuis

Onduidelijk is vooralsnog met welke trainer de Nijmeegse club het seizoen afmaakt. In het duel in de achtste finales van de beker met AZ stond NEC onder leiding van oud-spelers Ron de Groot en Wilfried Brookhuis. Nog niet bijgekomen van de verbazing over het vertrek van Lok zingen in Nijmegen alweer de namen van de mogelijke opvolgers van de opgestapte trainer op. De namen van Maaskant, Vanenburg en Van Hanegem zijn al gevallen. De laatstgenoemde onderhandelde in het verleden overigens al een keer met NEC.

Het bestuur van de Nijmeegse club gist naar eigen zeggen nog steeds naar de reden van het vertrek van Lok. Opvallend was dat de meegereisde Nijmeegse aanhang geen enkele keer de naam van de opgestapte oefenmeester scandeerde. Er was ook geen enkel spandoek aan de populaire coach gewijd.

Geldschieters

Bij het bestuur van NEC weet officieel niemand dat Lok dit seizoen wel eens botste met een groep invloedrijke geldschieters. Deze sponsors maakten onder meer de komst van Niedzielan, Barreto, Denneboom, Boutahar en Olsson mogelijk. Onder Lok had alleen de laatstgenoemde Zweed altijd een basisplaats.

Tegen AZ maakte het vijftal wel deel uit van de basisformatie van NEC. Ze konden niet voorkomen dat AZ de tegenstander in de beginfase overliep. Sektioui raakte in de tweede minuut de paal en Arveladze miste in de achtste minuut voor open doel. De Georgiër stond in de twaalfde minuut wel aan de basis van de openingstreffer, toen hij onderuit ging na een tackle van Wisgerhof. Landzaat benutte de door scheidsrechter Wiedemeijer toegekende strafschop koelbloedig.

Verlenging

AZ vergat het duel vervolgens snel te beslissen. Zo kon het gebeuren dat NEC tot de 89e minuut mocht hopen op een verlenging. De Nijmegenaren kwamen echter tot slechts één uitgespeelde kans.

Niedzielan schoot vlak voor tijd in het zijnet. Van Gaal gunde bij AZ Arveladze, Perez en Sektioui met het oog op de komende wedstrijd tegen Feyenoord vroegtijdig rust. De oefenmeester constateerde tevreden hoe zijn wisselbeleid voor de zoveelste keer dit seizoen resultaat opleverde. Na lang blessureleed gaf Ikedia in de 89e minuut zijn rentree kleur met de tweede treffer voor AZ.