ALKMAAR - Tottenham Hotspur en AZ hebben woensdagavond een akkoord bereikt over de overgang van verdediger Ron Vlaar per 1 januari. Dit heeft de Alkmaarse club bevestigd. De speler heeft zelf ook met de Engelse club van Martin Jol gesproken. Hij beslist binnen drie dagen of hij naar Londen vertrekt.

Tottenham Hotspur onderhandelde al enkele dagen met AZ over een overgang van Vlaar. De leiding van de Engelse club sprak maandag in Londen met voorzitter Scheringa en technisch directeur Marcel Brands. AZ vroeg 3,5 miljoen euro voor de twintigjarige verdediger die bij trainer Louis van Gaal voorlopig niet op een basisplaats kan rekenen. Vlaar maakte woensdagavond ook geen deel uit van de selectie van AZ voor het bekerduel met NEC.

Vraagprijs

Voor Tottenham Hotspur was de vraagprijs geen enkel probleem. Vlaar gaf vorige week nog aan dat hij in de winterstop dolgraag naar Ajax vertrekt. Hij wilde de overgang desnoods via de arbitragecommissie van de KNVB afdwingen. Ajax haakte in een eerder stadium af vanwege de vraagprijs van AZ.

De Amsterdamse club wilde slechts een miljoen euro voor Vlaar uitgeven. Trainer Blind beschikt met Heitinga, Grygera, Vermaelen en Escudé al over vier centrumverdedigers. Ook Maduro heeft al vaak in het hart van de defensie gespeeld.

Groot talent

Trainer Martin Jol van Tottenham Hotspur beschouwt Vlaar als een groot talent. Hij werkte als coach bij RKC overigens nog samen met technisch directeur Brands. Vlaar wil dolgraag bij AZ vertrekken.

Hij maakte trainer Van Gaal vorige week nog uit voor chanteur. De coach zou Vlaar niet opstellen omdat de verdediger zijn tot aan de zomer van 2007 lopende contract niet wil verlengen. De uitspraken over Van Gaal leverden Vlaar een geldboete op.