PARIJS - De Argentijnse toptennisser Mariano Puerta is door de internationale tennisfederatie ITF voor acht jaar geschorst wegens overtreding van het antidopingreglement. De 27-jarige Zuid-Amerikaan werd positief bevonden na afloop van de finale in de Open Franse kampioenschappen op Roland Garros die hij verloor van de Spaanse titel Rafaël Nadal.

Puerta is een recidivist. Dit was de tweede keer dat de huidige nummer dertien van de wereldranglijst op doping is betrapt. Hij had dit jaar een topseizoen met een overwinning in Casablanca en finales in Buenos Aires en La Serena naast Roland Garros. De schorsing van acht jaar voor Puerta gaat in per 5 juni 2005.

Hij verliest ook alle punten voor de wereldranglijst en zijn prijzengeld in Parijs van 440.000 euro. Het product waarop hij in Parijs is betrapt was het stimulantium étilefrine. In januari 2004 kreeg hij een schorsing van negen maanden tussen 1 oktober 2003 en 1 juli 2004 voor het gebruik van het groeihormoon clenbuterol in het ATP-toernooi van Vina del Mar.

Naar het zich laat aanzien was de Masters in Shanghai vorige maand zijn laatste officiële tennistoernooi.