HEERENVEEN - VVV Venlo tuimelde dinsdagavond in een Fries wak en de zet werd gegeven door SC Heerenveen: 2-0. Door de overwinning in het Abe Lenstra-stadion heeft het team van trainer Verbeek zich verzekerd van een plek in de kwartfinales van de nationale bekercompetitie. Klaas Jan Huntelaar en Georgios Samaras namen de doelpunten voor hun rekening.

De decembermaand bracht de Heerenveners veel goeds in eigen huis. De Friezen wisten zeer verrassend te overwinteren in het UEFA-cuptoernooi en daarnaast werd er in eredivisie geen enkele nederlaag geleden. Desondanks beleven de fans geen prettige kerstdagen. Ze moeten Huntelaar, topscorer in de eredivisie (14 doelpunten), waarschijnlijk missen. De 22-jarige spits bereikte deze week overeenstemming met Ajax over een vierjarig contract. Per 1 januari speelt Huntelaar in Amsterdamse dienst, mits de clubs er uitkomen met de transfersom.

Huntelaar

De supporters op de tribunes wisten de waarde al in te schatten en zongen: "Klaas Jan is een superfries en kost minstens twintig miljoen." Het mogelijke afscheid zal voor Huntelaar niet makkelijk zijn. "Ik heb het bij Heerenveen goed naar mijn zin. Als ploeg hebben we ons geweldig ontwikkeld. Ik vind het jammer dat ik niet meer in dat proces mee kan draaien. Mijn ontwikkeling hoop ik nu bij Ajax voort te zetten. Ik denk dat ik mijn draai daar wel kan vinden. Het spelsysteem van Ajax trekt me in ieder geval geweldig aan." Bij VVV ontbrak aanvoerder Meeuwis door een schorsing. Verder waren Jacobs en Soltani absent door blessures. Verdediger Ammi was wel weer inzetbaar. Heerenveen, dat alleen Bosvelt miste, was uiteraard favoriet. Wim Dusseldorp, assistent van Verbeek en daarvoor drie jaar trainer van VVV, had zijn spelers niettemin gewaarschuwd voor de Limburgse ploeg.

Van onderschatting was geen sprake, van vermoeidheid bij Heerenveen, dat vier duels in tien dagen afwerkte, evenmin. De thuisploeg kende na 23 minuten de aangename weelde van een 1-0 voorsprong. Huntelaar verzilverde een strafschap, nadat Allach hem onderuit had gehaald. De aanstaande Ajacied en Samaras verzuimden het duel snel te beslissen.

Het klassenverschil bleef ook na rust groot. Heerenveen bleef druk uitoefen, maar liet na verder afstand te nemen. Pas na 82 minuten kwam de bevrijdende tweede treffer. Samaras scoorde op aangeven van Huntelaar.