NIJMEGEN - Met zijn plotselinge vertrek heeft Cees Lok NEC in verbijstering achtergelaten. De hoofdcoach van de Nijmeegse voetbalclub nam maandag ontslag en liet slechts een korte verklaring achter op de club. Daarin stelt hij na lang beraad: "Er is een onoverbrugbaar verschil ontstaan in de manier waarop je structureel werkend, met een duidelijke visie, NEC naar een hoger niveau kunt brengen".

In een persconferentie straalden voorzitter Hans van Delft en algemeen directeur Jacco Swart een dag later ongeloof, verbijstering en ontsteltenis uit. "Wij hebben geen enkel idee wat de beweegredenen kunnen zijn van Lok", aldus Swart. "Wij hebben tot maandag geen signalen ontvangen dat er zwaarwegende redenen zouden zijn die tot deze beslissing van Cees konden leiden. We kunnen ze ook niet bedenken."

De beleidsbepalers van de Nijmeegse club hebben er alles aan gedaan om in contact te komen met Cees Lok. De trainer lijkt echter alle banden met NEC, de club waar hij als sinds 1987 in dienst is, te hebben verbroken. Lok reageerde de afgelopen uren niet op telefoontjes, wilde geen gesprek met de directie en de voorzitter en verwees elke keer naar zijn summiere verklaring. "Hij zegt dat alles in zijn brief staat", aldus Van Delft. "Maar daaruit blijkt ons eigenlijk niets."

Raadsel

Maandagmiddag kwam Lok om 15.00 uur naar de club om zijn ontslag in te dienen, waarna hij even later ook de spelersgroep informeerde over zijn opmerkelijke stap. "Daarna is ieder contact verbroken", zegt ook technisch directeur Leen Looijen. "Ik heb in mijn leven in de voetballerij heel veel meegemaakt, maar ook ik sta voor een raadsel. Ik ben normaal een goede slaper, maar heb de hele nacht liggen piekeren waarom hij dit heeft gedaan. Ik kan het niet bedenken."

Door het gebrek aan informatie zijn er inmiddels tal van mogelijke redenen genoemd. Zo zou Lok al maanden een slechte relatie hebben met het bestuur en enkele investeerders, die kapitalen hebben geïnvesteerd in dure spelers, onder wie Barreto, Niedzielan, Denneboom, Boutahar, Olsson). Op de persconferentie werd dat ontkend. "In die richting hebben wij geen signalen ontvangen. Cees ging juist goed om met die mensen", aldus Van Delft.

Spelersgroep

De spelersgroep was totaal verrast door het plotselinge vertrek van Lok. Aanvoerder Wisgerhof: "Samen met alle spelers van NEC heb ik met verbijstering geluisterd naar de brief die Cees Lok ons voorlas en waarmee hij zijn ontslag aankondigde. We weten niet meer dan wat de trainer ons met deze brief heeft verteld. Hij heeft ook ons verder geen aanvullende verklaring gegeven." Na het vertrek van Lok heeft Van Delft hem thuis bezocht en zijn ook aanvoerder Peter Wisgerhof en assistent-trainer Wilfried Brookhuis bij hem aan de deur geweest. Lok voerde alleen een kort gesprek met Wisgerhof en Brookhuis, staand in de deuropening.

"Maar in dat gesprek wilde hij niet dieper op zijn werkelijke redenen ingaan", zei Swart dinsdag. De club wilde Lok zijn vergissing laten inzien en hield tot dinsdag de deur geopend voor een snelle rentree. Swart: "Nu moeten we realistisch zijn. Zoals de zaken er nu voorstaan, denk ik niet dat Lok nog bij NEC kan terugkeren."

Aanknopingspunten

Ook Van Delft kreeg geen sjoege van de trainer. "Hij heeft in een voicemailbericht laten weten volledig achter zijn brief te staan. Ik snap er niets van. Op 8 december hebben we nog een gesprek gevoerd van bijna twee uur. Daarin was hij zeer ontspannen en hebben we alle lopende zaken doorgenomen. Ook uit dat gesprek kan ik geen aanknopingspunten vinden voor het vertrek."

Door alle commotie hebben de Nijmegenaren nog geen beslissing kunnen nemen over de vervolgstappen. Voorlopig staan Ron de Groot en Wilfried Brookhuis voor de groep. De Groot was in het verleden ook al eens interim-coach in Nijmegen. In die periode haalde de club de bekerfinale (2000). De Groot heeft de benodigde diploma's om het seizoen als hoofdtrainer af te kunnen maken.