ZURICH - Ronaldinho is de koning van de internationale voetbalwereld. Drie weken nadat de Braziliaan de 'Gouden Bal' in ontvangst mocht nemen als beste speler van Europa, werd hij maandag op het gala van wereldvoetbalbond FIFA in Zürich uitgeroepen tot wereldvoetballer van het jaar 2006.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De speler van Barcelona bleef bij de verkiezing de Engelse international Frank Lampard van Chelsea en zijn ploeggenoot Samuel Eto'o uit Kameroen voor.

Ronaldinho won vorig jaar ook al de FIFA-verkiezing. Bondscoaches en aanvoerders van alle nationale elftallen en vertegenwoordigers van profvoetbalorganisaties mochten hun stem uitbrengen.

Ronaldinho is de derde speler die sinds de officiële introductie in 1991 meer dan één keer de verkiezing op zijn naam schreef. Voor hem lukte dat alleen zijn landgenoot Ronaldo (1996, 1997 en 2002) en Zinedine Zidane (1998, 2000 en 2003).

Wereldkampioen

Ronaldinho vormt met Eto'o bij Barcelona een koningskoppel in de aanval. Zijn honger naar succes is nog lang niet gestild. "Ik wil nu met Barcelona de Champions League winnen en de Spaanse titel prolongeren. Vervolgens wil ik met Brazilië wereldkampioen worden. Tweede eindigen op het WK is hetzelfde als laatste worden", zei hij na het binnenhalen van de Gouden Bal.

Ronaldinho won de verkiezing maandag met grote voorsprong. De Braziliaanse wervelwind kreeg 965 punten. Lampard ontving er 306 en Eto'o 190. "Ik voel me niet de beste ter wereld, maar wel de gelukkigste. De bal is mijn vriend, mijn maatje. Zonder bal ben ik niets", zei de 'tovenaar' maandagavond.

Ronaldinho kwam in 2001 naar Europa. Paris SG lokte hem weg bij Gremio. In de zomer van 2003 verruilde de aanvaller Frankrijk voor Barcelona. Inmiddels heeft hij daar een contract tot 2010.

Ruimte

Ronaldinho krijgt bij Barcelona alle ruimte van trainer Frank Rijkaard. "Als je over zo'n speler beschikt, laat je hem op het veld volledig vrij. Ik hoef hem geen aanwijzingen te geven. Het maakt mij niet uit waar hij zich op het veld bevindt. Hij heeft me nog nooit teleurgesteld. De manier waarop hij anderen beter laat spelen, verrast me nog steeds", zei de Nederlander over zijn 'troetelkind'.

Op het gala in Zürich werden meer mensen in het zonnetje gezet. De 'Presidential Award' ging naar de Zweedse ex-arbiter Anders Frisk, die in maart stopte na allerlei bedreigingen. Bij de vrouwen werd de verkiezing tot speelster van het jaar gewonnen door de Duitse Birgit Prinz, die de onderscheiding voor het derde opeenvolgende jaar ontving.