CHENNAI - De Nederlandse hockeyers hebben zondag in India genoegen moeten nemen met zilver bij de Champions Trophy. Oranje was in de finale in het drijfnatte Chennai niet opgewassen tegen het favoriete Australië.

De olympisch kampioen zegevierde met 3-1 dankzij treffers van Wells, De Young en Dwyer. Vijf minuten voor tijd deed Taeke Taekema uit de eerste Nederlandse strafcorner iets terug.

De finale moest na vijf minuten in de tweede helft bij een stand van 2-0 voor Australië worden gestaakt wegens aanhoudende hoosbuien. Daardoor was het kunstgrasveld tijdelijk onbespeelbaar.

Na een oponthoud van twintig minuten hervatte de arbitrage het duel, maar het spelbeeld veranderde niet. Australië bleef de betere ploeg.

Voor Oranje was het de vierde opeenvolgende finale van een groot toernooi die niet goed afliep. Eerder verloor Nederland in de olympische eindstrijd (1-2 tegen Australië), in de finale van de Champions Trophy (2-4 tegen Spanje) en in de eindstrijd van het Europees kampioenschap (opnieuw 2-4 tegen Spanje).

'Kracht tekort'

De conclusie van bondscoach Roelant Oltmans zondag na de verdiende nederlaag tegen Australië in de finale van de Champions Trophy (3-1) was duidelijk. "We komen gewoon kracht tekort. Dat is het hele verhaal", sprak hij berustend.

Van de Australische kerels is bekend dat ze vrijwel dagelijks in het krachthonk te vinden zijn. Oranje is zo ver nog niet. "Maar we zullen echt aan kracht moeten gaan winnen om er weer bij te kunnen horen. Als dat via krachttraining moet, vind ik het prima."

Oltmans wilde absoluut het drijfnatte veld, met veel plassen erop, niet als excuus aanvoeren. "We waren daardoor wel in het nadeel, want we moeten het hebben van snel combinatiespel. Dat was op dit veld bijna niet mogelijk. Aan de andere kant kon Australië wel in een hoog tempo blijven spelen. Dat heeft met pure kracht te maken. En vergis je niet, het spel van Australië draait om meer dan alleen om hard slaan en hard lopen."

Hoop

Oltmans had vooraf nog goede hoop op een stunt van Oranje tegen de favoriet in Chennai. "In de groepswedstrijd waren we de betere ploeg, vond ik, hoewel we dat duel met 2-3 verloren. Als we dat niveau in de finale hadden gehaald, hadden we een goede kans gehad. Maar helaas was bij ons de pijp een beetje leeg. Allemaal een kwestie van kracht."

Oltmans, die in 1996 in Chennai als bondscoach van Oranje zijn eerste Champions Trophy won, bleef positief na de vierde nederlaag van Nederland in vier opeenvolgende finales. "Ik vind dat we absoluut op de goede weg zijn. Door specifieke training moeten we de stijgende lijn komend jaar doortrekken. Dan kunnen we ook weer grote finales gaan winnen."