BREDA - Wie nog niet sterk is moet slim zijn. In de overlevingstocht door de competitie nam Ajax zondagmiddag tijdens de uitwedstrijd bij NAC opnieuw de gedaante van een counterploeg aan. Net als een week eerder tegen Vitesse leverde dat een zege van 0-2 op.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Geholpen door nederlagen van NEC en RKC klom Ajax naar de vierde plaats op de ranglijst. De Amsterdammers boekten tegen NAC de derde zege op rij. In het nieuwe voorkomen met slechts twee spitsen geeft de ploeg niet alleen weinig kansen weg. Ajax springt zonder buitenspelers ook een stuk zorgvuldiger met de mogelijkheden om.

Op bezoek bij een onmachtig NAC haalden de Amsterdammers zelfs een optimaal rendement uit de eerste twee mogelijkheden. Na een wilde trap naar voren van Sneijder promoveerde Rosenberg in de 39e minuut het eerste schot van Ajax op doel tot de openingstreffer. Na een goede actie van Rosenberg benutte Sneijder in de tachtigste minuut de tweede kans van de Amsterdammers.

Rosenberg

De dit seizoen al vaak verguisde Rosenberg komt in een systeem zonder buitenspelers veel beter tot zijn recht. Net als vorige week tegen Vitesse maakte de Zweed een goede indruk. Hij draaide soms handig weg bij zijn bewaker en profiteerde even voor beide doelpunten van zijn snelheid.

Al ver voor de ontmoeting met Internazionale in de Champions League had Ajax in Breda veel weg van een Italiaanse ploeg. Uitgezonderd twee momenten in de eerste helft kende doelman Stekelenburg geen problemen. Na rust controleerden de Amsterdammers het duel van de eerste tot laatste minuut. Opvallend was dat de voetballers van Ajax toen minstens twintig keer op doelman Stekelenburg terugspeelden.

"Maar dat vind ik geen probleem", aldus trainer Blind. "Tien jaar geleden deden wij dat ook vaak. En toen hadden wij geloof ik ook een aardig elftal. Het gaat er om dat je dan snel aan de andere kant opent."

Systeem

Gelukkig voor alle jeugdploegen van Ajax benadrukte trainer Blind nogmaals dat zijn ploeg er geen gewoonte van zal maken met twee spitsen te spelen. "Ik snap die ophef over ons systeem niet zo", aldus de trainer van Ajax. We spelen zelfs met vier aanvallers wanneer de buitenste middenvelders iets dieper staan." Net als vorige week tegen Vitesse gebeurde dat echter niet.

Winnen

"Zeker in uitwedstrijden is het misschien soms iets makkelijker om met twee centrumspitsen te spelen", erkende Blind. "Het gaat er ook om dat we duels winnen. Gelukkig gebeurt dat nu ook. Ik vind ook dat we nog veel beter moeten gaan voetballen." Tevreden was de trainer van Ajax over het spel van Juanfran. Bij absentie van de oververmoeide Emanuelson maakte de Spanjaard opnieuw een ijzersterke indruk in de defensie van de Amsterdammers.

De clubleiding van Ajax beslist in de winterstop of de optie tot koop in het huurcontract van Juanfran wordt gelicht. "Ik ben heel erg tevreden over hem", aldus Blind. "Maar alles heeft een prijs natuurlijk."