ALKMAAR - Top in voetbal, middelmaat in scoren. Het minpuntje mocht de pret niet drukken. AZ verdedigde zondag in de Alkmaarder Hout tegen RKC met succes de koppositie in de eredivisie. Het gebeurde met zulk weergaloos spel dat een monsterscore mogelijk was. Van de vijftien honderdprocentkansen benutte de ploeg er slechts drie, 3-0. De Zeeuw, Huijsegems voor rust en Steinsson na de pauze waren de schutters.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Drie dagen na de matige vertoning in de UEFA-beker tegen Grasshopper Zürich trakteerde AZ de aanhang op een galavoorstelling. In razend tempo werd RKC in de houdgreep genomen.

De sterren gebruikten al hun trucs om zich van tegenstanders te ontdoen en de bal vrij te spelen. Het publiek keek verlekkerd toe. AZ draaide RKC dol.

Toverkracht

Het eerste half uur was weergaloos. Met name Huijsegems leek door toverkracht bevangen. De Belg mocht in de basis opdraven als linksbuiten voor de geschorste Van Galen en etaleerde al zijn vermogens. Jammer was dat veel van zijn voorzetten niet tot doelpunten leidden. Arveladze miste nogal eens en ook Sektioui.

Doelman Van Dijk kwam ook meer dan eens tussenbeide. Hij voorkwam een monsterscore in de eerste helft. De beslissing over de uitslag was wel reeds lang gevallen. In de achtste minuut scoorde De Zeeuw na een weergaloze aanval van Perez met Arveladze. De middenvelder kon de hoek uitzoeken. In de 17e minuut stond het 2-0 door uitblinker Huijsgems na een een-tweetje vol schijnbewegingen met Sektioui. Een monsterzege tekende zich toen af, maar bij de afronding ging door de enorme vaart, meestal iets mis. Halverwege de tweede helft kopte Steinsson nog een vrije trap van Perez binnen. Daar bleef het bij.

Trots

Coach Van Gaal viel na afloop niets eens over de gebrekkige score. Hij sprak lyrisch: "Dit was het beste AZ uit mijn periode. Ik ben erg trots op mijn spelers dat zij in het drukke programma tot dit in staat zijn. Echt geweldig. Pet af voor de spelersgroep."

Na de rust zakte het niveau iets in en kon RKC een beetje tegengas geven, waarbij bleek dat deze ploeg niet voor niets de revelatie van de eredivisie is. Coach Adri Koster dacht tijdens de wedstrijd: "Zijn wij nou zo slecht of is AZ zo goed?" Later stelde hij dat AZ zo goed is. "Er was niets tegen te beginnen."