HEERENVEEN - FC Twente is er niet in geslaagd om Heerenveen pijn te doen na diens krachtsinspanning tegen Levski Sofia. De ploeg van de geplaagde trainer Rini Coolen verloor zaterdagavond in het Abe Lenstra Stadion kansloos van de Friese subtopper. Een zuinig spelend Heerenveen gaf de tegenstander een lesje in effectief voetballen: 3-1.

Door de nederlaag in Heerenveen behaalde Twente uit de laatste vijf duels slechts drie punten, een fortuinlijke zege thuis tegen Sparta (1-0) in blessuretijd. De consequentie van de sportieve crisis is een plek in de onderste regionen van de eredivisie.

Onder de maat

De fanatieke aanhang liet vorige week tegen AZ (1-3) al duidelijk weten dat het spel van Twente dit seizoen ver onder de maat is. Vanaf de tribunes klonk al het "Rini rot op".

Coolen kon over het zielloze spel tegen Heerenveen wel als excuus aanvoeren dat hij vier basisspelers miste: Sjoekov en Ouedraogo wegens blessures en Heubach en N'Kufo wegens schorsingen. Voetballend kon de ploeg aardig mee met Heerenveen, maar het venijn ontbrak in alle linies. Ook de verdediging miste scherpte. Al in de dertiende minuut kon Henrico Drost er zo door op rechts. Zijn voorzet rondde Huntelaar met een halve omhaal af: 1-0.

Nilsson

Vlak voor rust kwam Heerenveen op 2-0. Niemand bij Twente pakte Nilsson aan. Doelman Boschker was vervolgens kansloos op de uithaal van de Zweed. Twente kreeg de tweede helft niet de kans om er nog een wedstrijd van te maken.

Arbiter Wegereef bestrafte al na enkele minuten een duel om de bal tussen Majstorovic (Twente) en Pranjic met een strafschop voor Heerenveen. Huntelaar maakte zijn veertiende doelpunt in de competitie. Daarna geloofde de thuisploeg het wel en morste een aantal kansen op een hogere score. Twente profiteerde daarvan via Gerritsen: 3-1.