ROTTERDAM - Vitesse heeft vrijdagavond een pijnlijke nederlaag geleden op het Kasteel. Sparta pakte in de slotminuut de zege (1-0) door een doelpunt van De Fauw. De Arnhemse ploeg domineerde tegen het strijdlustige Sparta bijna de gehele wedstrijd, maar bracht aanvallend veel te weinig.

Het duel op het Kasteel was voor beide ploegen belangrijk. Sparta behaalde uit de laatste negen wedstrijden slechts twee punten en zakt steeds verder weg. Vitesse moest winnen om na de nederlagen tegen NEC en Ajax zijn hoge positie in de middenmoot te behouden.

Zoontjes

Vitesse miste in Rotterdam de geschorste Yakubu, voor hem speelde Esajas. Bij Sparta ontbrak Obodai eveneens wegens een schorsing, maar trainer Vloet kon wel beschikken over de eindelijk weer fitte Van den Bergh en Schenkel. De laatste speelde door een bekkenkneuzing dit seizoen nog geen duel in de hoofdmacht. De rentree van de centrale verdediger ging ten koste van AZ-huurling Zoontjes.

Sparta had met de solide Schenkel voor rust de zaken achterin goed op orde, al speelde Vitesse met drie aanvallers. Dat werd tijd omdat de Rotterdammers de doelpunten in de laatste vijf verloren wedstrijden wel heel gemakkelijk weggaven. De in de winterstop naar Borussie Dortmund vertrekkende spits Amoah kwam er tegen het duo Schenkel-Gudde niet aan te pas.

Dreigend

De ploeg van trainer Sturing kreeg in de 22e minuut wel de grootste kans op 1-0. Esajas schoot de bal na voorbereidend werk van De Mul en Amoah voor een leeg doel over. Sparta dook via Van den Bergh en Bouaouzan enkele keren dreigend voor doelman Wapenaar op, maar de scherpte in de acties ontbrak.

De Fauw

In de tweede helft startte Sparta met drie spitsen. Oost verving de opnieuw tegenvallende middenvelder Polak. Net als voor rust zochten beide teams weliswaar de aanval, maar eindigden veel pogingen vroegtijdig door balverlies op het middenveld. De wedstrijd leek in 0-0 te eindigen. Maar De Fauw kopte alsnog raak na een vrije trap van Michels. Het was de beloning voor een tomeloze inzet, een wapen dat Vitesse node miste.