AMSTERDAM - Baanwielrenster Yvonne Hijgenaar is vrijdag in Amsterdam Nederlands kampioene op het onderdeel sprint geworden. De renster uit Koedijk versloeg in twee ritten Willy Kanis. Het was een herhaling van de finale van vorig jaar. Het brons was voor Cindy Groen, die in twee manches te sterk was voor Carolien van Herrikhuyzen.

Tim Veldt werd in het Velodrome Nederlands kampioen op de kilometer tijdrit. Veldt was in 1.04,13 net even sneller dan Teun Mulder (1.04,87). Het brons was voor Levi Heimans in 1.07,74. Het podium had daarmee dezelfde bezetting als vorig jaar alleen was toen Mulder winnaar en pakte Veldt het zilver. Wereldkampioen Theo Bos ontbrak net als vorig jaar op de kilometer tijdrit. Hij komt dit weekeinde in actie op de onderdelen sprint en keirin.

Wim Stroetinga prolongeerde in de laatste finale van de avond zijn nationale titel in de scratch. De 20-jarige renner uit Oldeberkoop sprintte met nog drie overgebleven concurrenten om de titel. Peter Schep werd tweede, Geert Jan Jonkman derde. Niki Terpstra viel net buiten de prijzen.