HILVERSUM - Kledingfabrikant Nike heeft vrijdag het pak gepresenteerd waarin de Nederlandse schaatsers tijdens de Olympische Spelen van Turijn zullen rijden. Het betreft een opvolger van het Swift Skin, het pak waarmee de Oranje-equipe in Salt Lake City acht medailles veroverde.

Volgens Nike is het 'Swift Skin tweede generatie' nog aerodynamischer. Bovendien hebben de ontwerpers de pasvorm, temperatuursregulatie en bewegingsvrijheid verbeterd waardoor de kledingfabrikant verwacht dat de schaatsers nog harder kunnen schaatsen. Echt voordeel op concurrenten als Chad Hedrick, Shani Davis, Oystein Grodum of Eskil Vervik hebben de Nederlanders niet. Naast Oranje ontvangen namelijk ook rijders uit de Verenigde Staten, Noorwegen, Zuid-Korea, China, Oekraïne en België een Swift Skin.

Voor het 'Project Swift' hebben Nike-ontwerpers en ontwikkelaars de afgelopen jaren meer dan 900 uur onderzoek gedaan in windtunnels. Daaruit kwam naar voren dat schaatsers liefst 75 procent van hun energie moeten aanwenden in de strijd tegen de luchtweerstand. De nieuwe Swift Skin borduurt daarom verder op het concept van 'body mapping', waarbij bepaalde textielsoorten op strategische plekken van het lichaam van de schaatser zijn geplaatst.

Gladde materialen kunnen de luchtweerstand verminderen en zijn derhalve geschikt voor 'grotere' lichaamsdelen zoals de torso. Op cilindrische lichaamsdelen, zoals de armen en benen, vermindert een gladde stof de weerstand juist niet, waardoor er achter de schaatsers een flinke luchtverplaatsing ontstaat. Een getexturiseerd materiaal kan die luchtverplaatsing wel verminderen.

Kuiltjes

Het effect van getexturiseerde materialen op deze lichaamsdelen is te vergelijken met het effect dat de kuiltjes in een golfbal hebben op de vlucht van de bal. De Nederlandse schaatsers zullen het oranje-pak tijdens het EK allround van 13-15 januari in Hamar voor het eerst gebruiken.