ALKMAAR - Niet geheel in de beste samenstelling deed AZ donderdagavond een vergeefs aanval op de koppositie van groep D in de UEFA-beker. De Alkmaarders wonnen voor eigen publiek weliswaar van Grasshopper (1-0) maar verbeterden niet het doelsaldo van Middlesbrough.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Daardoor mogen de Engelsen het als groepswinnaar in de volgende ronde opnemen tegen een nummer drie van een andere poule uit de UEFA-beker. Als nummer twee van de groep wordt AZ vrijdag bij de loting aan een nummer drie uit de eerst groepsfase van de Champions League gekoppeld. De Alkmaarders moeten het na de winterstop dus opnemen tegen Club Brugge, FC Thun, Udinese, Lille, Schalke 04, Rosenborg, Real Betis of Artmedia Bratislava.

Vertrouwend op zijn grote selectie van min of meer gelijkwaardige spelers durfde trainer Van Gaal het aan om zijn gevaarlijkste aanvallers Perez en Arveladze te sparen. Schaars mocht toekijken omdat hij nog steeds geregeld door een onwillige heup wordt geplaagd.

Kwaliteit

Met Koevermans, Medunjanin en De Zeeuw als vervangers verloor AZ vooral in aanvallend opzicht aan kwaliteit. Voor rust was het slechts Medunjanin die doelman Coltori van Grasshoppers tot twee keer toe testte. Timmer behoedde zijn ploeg in de eerste helft tot drie keer toe voor een achterstand. Hij voorkwam dat Salatic, Renggli en Dos Santos de Zwitsers een helder uitzicht op het eerste succesje in de UEFA-beker bezorgden.

Na rust had AZ-doelman Timmer nog geluk dat Dos Santos de lat trof. Gelet op het wedstrijdbeeld mochten de Alkmaarders niet klagen dat Koevermans in de zeventigste minuut nog voor de thuiszege zorgde: 1-0.

"Een gestolen zege", oordeelde AZ-trainer Van Gaal.

"Grasshopper is een goede ploeg die de aanval zocht. We hadden het heel moeilijk. Ik heb van de Zwitsers genoten. Toch ben ik blij met onze overwinning die we met een aantal andere spelers hebben gehaald."

Vlaar

Van Gaal wilde na afloop niet te lang stilstaan bij Vlaar, die de trainer van chantage betichtte. "We gaan met hem praten. Laten we hem nu eerst maar eens rust gunnen. Ik wil dit niet via de media uitvechten. Dat is een normale regel. Die regel heeft hij overtreden." "Het is de afgelopen maanden heel hard met Vlaar gegaan. Die jongen heeft net als andere spelers met veel factoren te maken.

Zijn ouders, zijn zaakwaarnemer en heel veel goede spelers bij de club. Dat is niet makkelijk. Dat zie je maar weer." Van Gaal en de andere beleidsmakers van AZ zullen het komende half jaar de rust bij AZ moeten bewaren. Vlaar wil de club liever vandaag dan morgen verlaten. Perez, Opdam, Landzaat en Mathijsen staan na een geslaagd WK waarschijnlijk ook niet onwelwillend tegenover een mooie aanbieding van een Europese club.

"Maar ik heb geen enkele aanleiding om te denken dat ik met hen dezelfde toestanden als nu met Vlaar krijg", aldus Van Gaal. "Of ik nog een toekomst zie met Vlaar? Ja, waarom niet. Hij is nu ziek, want hij heeft zich ziek gemeld. Maar zieke mensen worden ook vaak beter. Laten we daar maar op houden."