AMSTERDAM - Ron Vlaar raakt bij AZ steeds meer op een zijspoor. De verdediger, die een arbitragezaak tegen zijn club overweegt om een transfer naar Ajax af te dwingen, is door Louis van Gaal vanwege de terugkeer van Barry Opdam buiten de selectie gelaten voor het UEFA Cup-duel met Grasshoppers. Vlaar beschuldigt zijn trainer in De Telegraaf van chantage.

"Op de persdag ben ik door hem onder druk gezet, voelde ik me gechanteerd eigenlijk", aldus Vlaar. "Hij deed mij de mededeling dat ik alleen in noodgevallen zou spelen als ik niet bijtekende. Buiten de UEFA Cup-wedstrijd in Samara, tegen Krylya, ben ik alleen aan spelen toegekomen omdat de trainer echt niet anders kon."

Onzin

Van Gaal vindt de beschuldigingen van de jonge verdediger grote onzin. "Dat heb ik in mijn beleid ook wel laten zien, dacht ik. Inhoudelijk reageer ik er verder niet op. Ron zou ook niet via de media moeten communiceren. Dit zijn dingen die je intern moet houden."

Vlaar heeft zijn buik echter vol van de houding van AZ. "Ze hebben me al mijn zelfvertrouwen ontnomen. Het is het beste als ik vertrek." De verdediger denkt dat Van Gaal hem bewust links laat liggen. "Tegen NEC moest ik een half uur warmlopen. Opeens kwam Grétar Steinsson de dug-out uit, liep twee minuten en werd koud in het veld gebracht."

In het UEFA Cup-duel met Krylya Sovetov Samara voelde Vlaar zich zelfs vernederd. "Ik was de week ervoor geblesseerd geraakt, maar had hard gewerkt om weer fit te worden. De trainer zette me echter op de tribune omdat hij liever een extra aanvaller op de bank wilde hebben. Daar had ik begrip voor, totdat hij op tv zei dat ik geblesseerd was. Ik werd later boos gebeld door de arts van Oranje die zich afvroeg waarom ik me niet had afgemeld voor het Nederlands Elftal. En in Bulgarije zette hij Martijn Meerdink in als rechtsback, terwijl ik allang warmliep."

Gesprek

De clubleiding van AZ heeft maandag een gesprek met Ron Vlaar. Na het samenzijn bepalen de beleidsbepalers van de club of ze de international sancties opleggen.