HEERENVEEN - Heerenveen heeft zich woensdag in de slotseconden tegen Levski Sofia naar de derde ronde van de UEFA-beker geknokt: 2-1. Invaller André Hanssen schoot de Friezen naar de derde plek in groep F.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Heerenveen gaat verder in Europa met hulp van groepswinnaar Olympique Marseille , dat tegen Dinamo Boekarest zijn sportieve plicht vervulde: 2-1-winst. Door de zege van Heerenveen en de nederlaag van Dinamo eindigde Heerenveen op vijf punten en Dinamo en CSKA op vier.

Uitslag

Heerenveen begon tegen Levski met de wetenschap dat het in drie duels in groep F niet had gescoord. Tegen Dinamo Boekarest en UEFA-bekerhouder CSKA Moskou speelden de Friezen verdienstelijk, maar kwamen beide keren niet verder dan 0-0. Die uitslag leek er ook bij Olympique Marseille lange tijd in te zitten. Een strafschop in de slotminuut kostte Heerenveen toen een punt: 0-1.

Daarna moest Heerenveen knarsentandend toezien hoe Levski won van Olympique (1-0) en Dinamo van CSKA (1-0). Door die resultaten plaatsten na de Fransen ook de Bulgaren zich voor de derde ronde en had Heerenveen de kans op de derde plaats niet meer in eigen hand.

Aanvallen

Dus kon Heerenveen tegen Levski alleen maar aanvallen en hopen op de medewerking van Marseille. Het offensieve spel leverde in de eerste helft niets op. De thuisploeg kreeg kansen via Samaras en Pranjic. Met het nodige geluk bleef de Bulgaarse defensie overeind. Aan de andere kant moest Heerenveen oppassen voor de counter van Levski, met Ljovov als uitblinker op het middenveld.

Kort na rust kon Bruggink zijn ploeg op voorsprong zetten, maar zijn kopbal ging net naast. Meteen daarna, in de 53e minuut, nam Levski via een uitbraak een voorsprong door Ivanov. Het Abe Lenstra Stadion werd muisstil, maar kon amper twee minuten later toch juichen. Samaras draaide prima weg bij zijn verdediger en liet doelman Petkov met een knap schot kansloos: 1-1.

Compliment

Heerenveen verdiende een compliment voor de manier waarop het daarna voor de zege knokte, want voetballend was de ploeg niet in staat het Bulgaarse verdedigingsblok te doorbreken. Huntelaar kreeg nog twee kansen op 2-1, maar de spits zat niet in de wedstrijd. Daar praatte na de bevrijdende en onverwachte treffer van Hanssen niemand meer over.