PARIJS - Bandenfabrikant Michelin stapt eind volgend jaar uit de Formule 1. De Franse firma meldde woensdag dat het komende seizoen voor Michelin het laatste is. Reden is het besluit van de internationale automobielfederatie (FIA) om vanaf 2008 in de koningsklasse van de autosport nog maar één bandenleverancier toe te staan.

Afgelopen seizoen reden zeven teams op Michelin-banden en de andere drie op banden van Bridgestone. Die Japanse fabriek blijft na 2006 als enige over. Volgend seizoen verdelen de ploegen zich eerlijk over beide fabrikanten, aangezien Williams en Toyota overstappen naar Bridgestone.

Michelin is het oneens met de nieuwe regel van de FIA en vindt de toekomstige F1-situatie zo onzeker dat het niet van plan is grote investeringen te doen. "De concurrentie is de basis voor een technologische competitie tussen bandenmakers, die zorgt voor innovatie", aldus Michelin.

De directie van het Franse bedrijf sluit in de toekomst een terugkeer in de Formule 1 overigens niet uit, mits de regels worden veranderd. Afgelopen seizoen was Michelin betrokken bij een schandaal met de Grote Prijs van Indianapolis. In de training plofte een achterband (Michelin) van de bolide van de Duitser Ralph Schumacher. Daarop adviseerde Michelin de zeven teams uit voorzorg niet van start te gaan.