CHENNAI - Om bijna gek van te worden. Opnieuw schoot de Nederlandse hockeyploeg zichzelf in de voet bij de Champions Trophy in India. Met nog twee minuten te spelen, stond er woensdag in de topper tegen Australië een mooie, evenwichtige stand op het bord. Twee persoonlijke fouten leidden evenwel alsnog de ondergang van Oranje in: 2-3.

Door de eerste nederlaag in Chennai moet Nederland vrijdag winnen in de laatste groepswedstrijd tegen India om zeker zijn van een nieuw duel met Australië. De olympische kampioen plaatste zich woensdag met de vierde overwinning op rij soeverein voor de eindstrijd. "Of we op herhaling gaan? Ik hoop het niet", doelde doelman Guus Vogels op de negatieve afloop van het sterke optreden tegen Australië.

Averij

Oranje liep woensdag voor de derde opeenvolgende keer in de slotfase van de wedstrijd averij op. Eerder verspeelde Nederland door slechte passing en/of knullig balverlies dure punten tegen Duitsland (2-2 na 2-0) en kwam de wispelturige ploeg van bondscoach Oltmans met de schrik vrij tegen Spanje (3-2 na 3-0).

"Om wel een beetje gek van te worden, ja", gaf de keuzeheer uit Oegstgeest woensdag toe. "Balverlies op eigen helft is dodelijk in tophockey. Dat risico mag je gewoon niet nemen. We doen onszelf te kort met die onnodige fouten, want ik vind niet dat de beste ploeg in deze wedstrijd heeft gewonnen."

Fouten

Taeke Taekema tilde minder zwaar aan het aanhoudende geknoei van Oranje in de slotminuten. "Fouten horen erbij. Zonder fouten geen doelpunten. En de ploeg die het meeste scoort, wint de wedstrijd. Zo simpel is het. Ik vind dat we hier in India best een beetje pech hebben. Elke fout bij ons is meteen cruciaal en wordt afgestraft. Dat is wel even balen."

Vogels keek in de catacomben van het hockeystadion ook al niet vrolijk. De ervaren doelman trok zich het winnende doelpunt persoonlijk aan. Terecht, want het schot van McCann in de 68e minuut was niet al te hard en leek houdbaar. Aan de beslissende treffer gingen echter ook balverlies bij verdediger Derikx en een overtreding van de Australische doelpuntenmaker op Taekema vooraf.

Doodzonde

"Bovendien hadden we kort daarvoor aan de andere kant een strafcorner moeten hebben", mokte Teun de Nooijer. "Dan hadden we gewonnen in plaats van verloren en dat zou niet eens onverdiend zijn geweest. Doodzonde, maar die fouten in de laatste minuten zijn ook behoorlijk stom."

Positief gevoel

Volgens Taekema overheerste bij Oranje in de kleedkamer toch een "positief gevoel". De centrale verdediger kon persoonlijk ook best tevreden zijn met zijn spel tegen Australië. Hij verdedigde solide en trof twee keer doel uit een strafcorner (1-1 en 2-2), een score van 100 procent. Vijf eerdere pogingen leverden in Chennai geen succes op. "In de eerste drie duels hebben we alleen velddoelpunten gemaakt en in deze wedstrijd hebben we alleen gescoord uit strafcorners. Ik beloof dat we in de wedstrijd tegen India beide zullen doen", keek Oltmans met gevoel voor humor vooruit.