LAUSANNE - Het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS) heeft Tim Montgomery dinsdag schuldig bevonden aan het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen. De 30-jarige Amerikaanse sprinter, voormalig wereldrecordhouder op de 100 meter, kreeg een schorsing van twee jaar opgelegd.

Montgomery's landgenote Chryste Gaines werd ook voor twee jaar uitgesloten wegens overtreding van de dopingregels. In een verklaring liet het CAS in Lausanne weten dat de twee atleten met ingang van 6 juni 2005 zijn geschorst. Dat was de eerste dag van hun verhoor.

Ongeldige prestaties

De CAS-commissie, drie man sterk, bepaalde bovendien dat alle prestaties van Montgomery sinds 31 maart 2001 ongeldig zijn. De 9,78 van de GP-finale in Parijs, toentertijd een wereldrecord, verdwijnt dus uit de boeken. De atleet raakt ook het prijzengeld uit die tijd kwijt. De naam van Gaines wordt vanaf 30 november 2003 uit alle uitslagen geschrapt.

Balco-affaire

De tuchtcommissie van de Amerikaanse atletiekbond (Usada) had, hoewel er geen positieve dopingtest lag, zelfs vier jaar uitsluiting van wedstrijden geëist wegens hun aandeel in de Balco-affaire. Dat Californische bedrijf leverde topsporters op grote schaal verboden middelen, waaronder de zelf ontworpen anabole steroide THG (tetrahydrogestrinon). Die was aanvankelijk niet op te sporen.

Montgomery heeft het gebruik altijd ontkend, hoewel hij volgens de in beslag genomen administratie van Balco wel tot de clientèle behoorde. Eigenaar Victor Conte bekende onlangs en werd veroordeeld tot vier maanden celstraf. Hij zei Montgomery en diens partner Marion Jones insuline, epo en THG te hebben geleverd. De atlete Kelli White, die vorig jaar een bekentenis aflegde, bevestigde dat.

Montgomery liet via zijn trainer Steve Riddick weten niets te snappen van de uitspraak. Hij overweegt zelfs te stoppen. "Zijn letterlijke woorden waren 'dit slaat nergens op. Leg het me alsjeblieft uit"', aldus Riddick. "In eerste instantie zei hij inderdaad 'ik heb het wel gehad'. Maar dat geloof ik niet. Dat zei hij in een eerste opwelling. Als hij volgend jaar net zo traint als dit jaar, dan staat-ie er in 2007 weer."