ST. PETERSBURG - De Nederlandse handbalsters zijn weer terug op aarde. Hongarije toonde dinsdag op het wereldkampioenschap in Rusland het verschil tussen absolute wereldtop en ertegenaan schurken. De Europees kampioen won met 37-30 van Oranje, dat maandag nog bijna stuntte tegen Noorwegen (30-30), eveneens een topnatie in het vrouwenhandbal.

De nederlaag in de tweede wedstrijd van de hoofdronde heeft geen desastreuze gevolgen, al zijn de halve finales onbereikbaar. Als het team van bondscoach Sjors Röttger donderdag wint van Zuid-Korea, speelt het om de vijfde plaats. De gewenste A-status van NOCNSF is dan binnen. Met dank aan gastland Rusland, dat dinsdagavond Noorwegen versloeg (26-22).

Vermoeidheid leek Oranje parten te spelen in de zevende interland in negen dagen. De ploeg oogde minder scherp en leed in het begin veel balverlies. De Hongaarsen daarentegen gooiden vrijwel alles raak. Vooral Iboyla Mehlmann en Anita Görbicz waren een plaag voor de defensie. Na een kwartier stond Oranje negen doelpunten achter: 5-14.

Niet agressief

"We hebben de wedstrijd in de eerste tien minuten verloren", meende Diane Roelofsen. "We waren niet fel. De ploeg ging er niet voor zoals in de vorige wedstrijden. En we hielpen natuurlijk te veel kansen om zeep. Als wij niet agressief zijn, lukt het niet", aldus de 30-jarige cirkelspeelster.

Toch kreeg Nederland na dat eerste beroerde kwartier weer wat vat op het spel. De frontlinie, met Pearl van der Wissel, Joyce Hilster, Natasja Burgers, Maura Visser en Saskia Mulder, raakte op dreef en begon te scoren. De speelsters vonden ook Roelofsen op de cirkel en bij rust was het verschil teruggebracht tot vijf: 16-21.

"Daaraan kun je zien dat we echt niet slechter zijn dan Hongarije", zei Roelofsen. "Als je er maar in gelooft. Dus als wij die eerste tien minuten meteen hadden meegedaan, was het hier nog heel spannend geworden. Maar ja, als telt niet in de sport".

Geen nerveuze slotfase

Na de pauze maakte Oranje het gat rap kleiner naar twee: 22-24. Even leek het IJspaleis van Sint Petersburg een sensatie te verwelkomen, maar de slimme Hongaarsen lieten geen nerveuze slotfase toe. Ze liepen toch weer uit; van 26-29 na vijftig minuten naar 30-37 bij het eindsignaal.

Bondscoach Röttger beaamde het relaas van zijn cirkelspeelster, die drie keer scoorde. "Vanaf het eerste moment bij de les zijn, dat is zo belangrijk voor deze ploeg." Hij geloofde niet dat vermoeidheid een rol speelde. "Anders kun je na een kwartier niet nog zo'n energieke indruk maken en nog bijna terugkomen in de wedstrijd. Het was in mijn ogen een mentale kwestie. Jammer, want ik weet zeker dat wij zelfs van een topland als Hongarije kunnen winnen."

Mulder en Van der Wissel maakten tegen Hongarije de meeste doelpunten voor Nederland, ieder zes. Van der Wissel, die wel twaalf pogingen nodig had voor haar productie, staat inmiddels op 40 goals op dit WK en nadert de top tien van de topscorerslijst.

Donderdag

Röttger liet zich na de wedstrijd de kansen op een historisch hoge eindklassering op het WK weer voorrekenen, maar vergat de mogelijke scenario's gauw: "Ik leef van duel naar duel. En alles is vanaf nu gericht op Zuid-Korea". Roelofsen viel haar coach bij: "Het koppie leegmaken en zorgen dat we donderdag wel vanaf het eerste moment scherp zijn. Dat gaan we nu eerst doen."

De rustdag is daarvoor een geschikt moment. Op het programma staat een bezoekje aan de Nederlandse consul. De beroemde Hermitage, bij uitstek een plek om de zinnen even te verzetten, is al met een bezoek vereerd.